fbpx

Brüsszelben folytatta raportőri konzultációsorozatát Borboly Csaba

A Régiók Bizottságának (RB) raportőreként, a fenntartható épületek témájával Brüsszelben folytatta konzultációsorozatát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szeptember 22-én, hétfőn. Az Unió konzultatív testületének, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC), valamint az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának (ENV) és Vállalkozáspolitika és Ipar Főigazgatóságának (ENTR) tagjaival folytatott megbeszélésen az elöljáró az általa felkért szakértővel, Csák Lászlóval vett részt. Borboly Csaba a helyi tudás alkalmazásának, illetve a helyi anyagok felhasználásának fontosságára hívta fel a figyelmet, és azt szorgalmazta, hogy a fenntartható épületekre vonatkozó szabályozás erre ösztönözze az építőket, mivel az költséghatékonyabb, és a helyi anyagfelhasználás környezetre kifejtett hatása is kisebb lehet. Mindez egybecseng Hargita Megye Tanácsa faluképvédelmi és Modern Székely Ház programjával, amelyek szintén a helyi anyagok felhasználását célozzák. A megyeelnök korábban is hangsúlyozta, hogy a különböző régiók sajátosságait figyelembe véve kell egységes uniós szabályozásokat hozni, és az ilyen konzultációk hasznosak hazai szempontból, mert lehetőség van hallatni a székelyföldiek hangját, felhívni a figyelmet a térségre. Borboly Csaba mindkét megbeszélésen ismertette az Európai Bizottság ebben a témában kiadott közleményét, amely szerint szükség van arra, hogy egységes rendszerben foglalják össze az építőipar fenntarthatóságával kapcsolatos különböző szempontokat. Mindkét testület képviselői lényegében egyetértettek a raportőr felvetéseivel.

A megyeelnököt az RB Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának 2014. június 19-i, brüsszeli ülésén választották jelentéstevőnek. A fenntartható épületekre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával. Ennek érdekében javítani kell az erőforrás-felhasználással kapcsolatos általános tudást, az épületekkel kapcsolatos környezeti hatásokra fel kell hívni a lakosság figyelmét, továbbá tudatosító kampányokat kell szervezni és növelni a keresletet a környezetbarát épületekre a magánszférában, a tervezők körében és  közintézményekben.

Az RB-vélemény legalapvetőbb szerepe az, hogy ajánlásokat tegyen az EU politikájának és jogszabályainak alakítására, tehát közvetítenie kell a helyi és regionális önkormányzatok aggályait, és azokat úgy kell bemutatnia, hogy a többi intézmény képes legyen könnyen megérteni a legfontosabb üzeneteket és követni az RB érvelését és indoklását, valamint szükség esetén módosítani az eredeti javaslatot. Minden előadónak lehetősége van a vélemény összeállításában segédkező szakértőt választani és kijelölni (aki lehet például az előadó által képviselt helyi vagy regionális önkormányzat tisztviselője, vagy a vélemény témájának tudományos vagy más jellegű szakértője).

Borboly Csaba RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2014. szeptember 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.