fbpx

Brüsszelben is aggódnak a romániai medveprobléma miatt

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága tagjaként kezdeményezte egy jelentés kidolgozását, amely a konfliktusos fajokkal (például olyan nagy ragadozókkal, mint a medve) való együttélést vizsgálja, illetve javaslatokat fogalmaz meg az EU környezetvédelmi irányelvek keretében. Ezt kedden, július 4-én egyhangúlag jóváhagyta a Régiók Bizottsága ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy) szakbizottsága Tallinban miután több éve folyamatosan felhívta Borboly Csaba a kialakult helyzetre a figyelmet és bemutatta annak súlyosságát Romániában. Borboly Csaba raportőr érvelésében fenntarthatatlan a jelenlegi helyzet, ugyanis a medvék viselkedésében bekövetkezett változások nem csak az emberek biztonságát és tulajdonát veszélyeztetik, hanem egy védett állatfaj egészséges állományának fenntartását is. Mint mondta a barnamedve a szigorúan védett fajok közé tartozik az Európai Unió területén, Románia területén azonban sokkal nagyobb létszámban vannak jelen, mint bármelyik más tagállamban, illetve a környezeti- és emberi tényező következtében a barnamedvék által okozott testi sérülések és anyagi károk száma folyamatosan növekszik.

Mivel a fentieket Bukarestben sem veszik figyelembe és nem kezelik a helyzetet , a medvetámadások idénre aggasztó méreteket öltött ezért kénytelenek szerdán, július 5-én Bukarestben is hangot adniuk. Szerdán több mint ötszáz polgármester, alpolgármester, közbirtokossági elnök és gazda vonul be Hargita? Kovászna, Maros és Brassó megyékből a fővárosba, ahol a környezetvédelmi miniszter fogad egy tíz fős képviseletet.

Júniusban a Bukarestben megrendezett, a nagyragadozók és az ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform zárónyilatkozata szerint is javasolják a nagyragadozók csökkentése céljából javasolt intézkedéseket. A dokumentumban ugyanis a jelenlévők, beleértve a természet- és állatvédő szervezeteket is, egyetértettek abban, hogy a kilövési kvóta felfüggesztése következtében jelentősen nőtt a vadkárok száma, ez ügyben pedig sürgős lépéseket kell tenni.

Borboly Csaba a helyszínről élőben jelentkezett a közösségi oldalon, ahol a mai napon egyhangúlag megszavazott döntést részletesen ismerteti.

Az alábbi linken olvasható a napirendre hozott kronológia a medve kérdésben:

http://hargitamegye.ro/vadkarok/kronologia.html

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységeiről az alábbi linken tájékozódhatnak:

http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

 

 

Csíkszereda, 2017. július 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.