fbpx

Brüsszelben is bemutatták Hargita megye kulturális örökségét

Idén is részt vett Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen az Európai Unió (EU) intézményeinek EU Napja alkalmából szervezett nyílt napon május 5-én. A korábbi évekhez hasonlóan, a Régiók Bizottságánál szervezett rendezvény jó alkalom volt a bemutatkozásra, az európai uniós országokat felsorakoztató kiállítás évente több ezer látogató részvételével zajlik.

– Fontosnak tartjuk évről évre részt venni a rendezvényen, hiszen ez egy lehetőség számunkra hagyományaink, helyi termékeink, turisztikai értékeink, tevékenységeink népszerűsítésére. 2018 a kulturális örökség európai éve, és a nyílt nap egy újabb alkalmat kínált, hogy bemutassuk a Hargita megyei kulturális örökséget, kiemelten a székely kapukat – nyilatkozta az esemény kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A brüsszeli helyszínen fotókiállításon mutatták be a Hargita megyeiek a székely kapukat, amelyek mentésével kiemelkedően foglalkozott néhai Kovács Piroska, máréfalvi néprajzkutató, örökségvédő. Munkássága kiváló eredményét Európa szinten is elismerték, amikor 2012-ben Europa Nostra-díjjal tüntették ki.

Brüsszelben ez alkalommal Hargita Megye Tanácsát Kinda Jolán vezérigazgató-helyettes, valamint Imre Krisztina és Süveg Éva munkatársak képviselték, a Hargita Megyéért Egyesület részéről Kovács Gábor Jakab tusnádi fafaragó kézműves volt jelen, így a brüsszeli közönség megtekinthette, illetve kipróbálhatta a faragás hagyományos módszereit.

Ezenkívül a Hargita megyei standon helyi termékeket – mézespogácsát, kolbászt, sajtot, szörpöket, házi kenyeret – lehetett kóstolni, volt Székely Baba, különböző Hargita megyét népszerűsítő kézműves termék, a szórólapokról még többet megtudhattak a megyéről az érdeklődők, mint a Mária útról, a Székelyföldi legendáriumról, a székely kapukról és a turisztikai ajánlatokról.

Csíkszereda, 2018. május 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.