fbpx

Brüsszeli konferencia és európai konzultáció az oktatás javítása érdekében

A Helyi Demokrácia Ügynökségeinek Szövetsége (ALDA) és a Régiók Bizottsága közös szervezésében megvalósuló „YouthMetre” konferencián képviselte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottságának tagja a helyi fiatalok érdekeit Brüsszelben, április 24-én.

A konferencia célja, hogy a résztvevők olyan hasznos jó példákat és gyakorlatokat osszanak meg egymással, melyek helyi, regionális szinten is alkalmazhatóak.

– Évek óta prioritásként kezeljük a fiatalok támogatását, oktatását és a munkaerő-migráció problémáját. Több éve kezdeményezünk különböző programokat és pályázatokat a fiatalok támogatása érdekében, és ezt nemcsak a minőségi oktatásrendszer kialakítását, hanem a szakoktatás és a helyi, szakmai munkateremtés, valamint az ifjúság itthonmaradását is szolgálja – mondta el előadásában a megyeelnök, és kihangsúlyozta, ezen kezdeményezések és tevékenységek nemcsak a helyi és országos hatóságok szempontjából fontosak, hanem az Európai Unió számára is, hisz a munkaerő-migráció és az agyelszívás jelensége egyre nagyobb problémát jelent, főként a Kelet-európai országokban.

konferenciaBrusszel2

A képzett fiataljaink kivándorlásának problémáját nekünk, politikusoknak kell kézbevennünk, hisz felelősek vagyunk értük. Tennünk kell azért, hogy egyenlő esélyek legyenek biztosítva a kevésbé fejlett régiók fiataljainak, hogy elősegítsük a szociális integrációjukat, illetve hozzájáruljunk versenyképességük növeléséhez a munkaerőpiacon – emelte ki Borboly Csaba.

Arra is kitért a megyeelnök, hogy a digitális készségek fejlesztésére is szükség van az oktatásban, a fiatalok Európa szintű integrációja érdekében.

A Régiók Bizottsága keretében folytatott jelentéstevői tevékenységre hivtakozva, amely során kidolgozásra került Az iskola és a felsőoktatás korszerűsítése és Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) jelentés, a megyeelnök az ifjúság témája köré épülő szakmai konferencia szervezését szorgalmazza Brüsszelben, a helyi problémák megvitatása érdekében.

Csíkszereda, 2018. április 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.