fbpx

Büntetés a forgalombiztonsági elemekért felelős vállalkozásnak

Több mint 150 ezer lej büntetőkamatot számított fel Hargita Megye Tanácsa a megyei besorolású utak forgalombiztonsági elemeinek felszerelésével megbízott vállalkozásra, az el nem végzett munkáért. A törvény értelmében az el nem végzett munka értékéből napi 0,03 százalék késedelmi kamatot számíthat fel a megbízó.

Borboly Csaba megyeelnök ennek kapcsán elmondta, hogy az illető vállalkozás ellen addig nem léphetett a megyei tanács, amíg le nem járt a keretszerződésben, valamint a szerződésben foglalt határidő. Megjegyezte, hogy sok kritikát kapott a forgalombiztonsági elemek – szalagkorlátok és forgalomirányító táblák cseréje-javítása, jelzések festése, de ide tartoznak a helységnévtáblák is – miatt, ám a dolgoknak megvan a törvényes menetük, nem intézkedhetnek hamarabb, csak a határidő leteltével, a munkálat átvételekor. Csak az elvégzett munka értékét kell kifizetni, plusz a büntetőkamatot felszámolni az el nem végzett munkálat után.

Megértem az utazók idegességét, de meg kell érteniük, hogy nem mi hoztuk ezeket a szabályokat, amelyeket kötelesek vagyunk betartani. Ez hosszadalmas folyamat, viszont amint lehetséges, intézkedünk, mint azt ennek a büntetőkamatnak a felszámítása is mutatja. Ilyenkor arról is érdemes beszélni, hogy ha nem jelentkezik helyi vállalkozás, vagy jelentkezik, de nem képes teljesíteni a vállalását, akkor jönnek idegen, helyismeret nélküli cégek, amelyek gyorsan le akarják tudni a munkát, mi pedig szinte tehetetlenül szemléljük tevékenységüket, amíg a szerződés abba az állapotba kerül, hogy intézkedni tudunk. Éveken keresztül kínlódtunk, míg végre pályázott a szóban forgó cég, de persze ettől függetlenül jelentős büntetést rovunk ki a nem teljesített munkáért – fejtette ki az elöljáró, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a helyi cégek miért nem jelentkeznek. – Miként lehetséges, hogy másnak 300 kilométerről is megéri eljönni? Ráadásul a szerződés értéke közel kétmillió euró – tette hozzá.

A büntetésről szóló értesítés a következő linken található: https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UNS12ckppVXNjWjA

A vonatkozó dokumentumok, amelyek jól tükrözik a procedúrát, tanulmányozhatók a következő linken: https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1Ua0EyVFZxMHhENTg

 

Csíkszereda, 2017. január 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.