fbpx

„Búzával tüzelünk” – a megye turizmusát új módszerekkel kell fellendíteni

Idegenvezetők találkoztak március 28-án, csütörtökön délelőtt a megyeháza márványtermében. A találkozó célja az volt, hogy megvitassák, milyen módon lehetne a térséget még vonzóbbá tenni az idelátogató turisták számára.

A tanácskozást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg. Előadásában vázolta, hogy milyen, a megye turizmusát érintő hiányosságokkal és problémákkal találkozott az elmúlt időszakban. Mint elmondta, tapasztalatai az mutatják, hogy a kezdeti lendület lohadni látszik, a turizmusból megélni próbálók nem fognak össze. Borboly kifejtette, a megyei tanács ennek megváltoztatásában kulcsszerepet vállal: összerázó programokat szerveznek és beruházásokat támogatnak. A munka oroszlánrésze mégis a vállalkozókra marad, akiknek most az a feladatuk, hogy egymást erősítsék.

–Nagyon jó dolog, hogy minden községben vannak turisztikai információs irodák, épülnek hagyományos fürdők, de az irodák kongnak az ürességtől, míg a fürdőkben csak békák úszkálnak. Búzával tüzelünk, egyelőre többet költünk a turizmus fejlesztésére, mégsem származik nyereségünk ebből – vázolta a helyzetet az elöljáró.

Borboly Csaba beszédében részletesen ismertette a Franciaországban, Vienne megyében tett látogatásának eredményeit. Mint elmondta, a Franciaország közepén található megye azért lehet érdekes az itteniek számára, mert a régió turisztikai és földrajzi szempontból hasonló helyzetben van, mint Hargita megye. Vienne is az ország közepén helyezkedik el, és Franciaország nagy turisztikai attrakciói elszívják a látogatókat ebből a térségből. Ezekből a hátrányokból próbált előnyt kovácsolni Vienne megye úgy, hogy rövid és tömör programokat kínál elsősorban francia turistáknak, és másodsorban külföldieknek.

–Franciaországban Párizs és környéke, valamint az óceán partja vonzza leginkább a turistákat. Ugyanúgy Romániában a tengerpart és a Prahova völgye az elsődleges turisztikai célpontok. Nekünk olyan attrakciókat kell létrehoznunk, amelyek egyrészt új látogatókat vonzanak, másrészt visszacsalogatják a korábbiakat. Tehát újra kell szervezni az ügyfélkört, összefüggő internetes és telefonos szolgálattal kell tájékoztatni az ideérkezőket arról, hogy milyen új pihenési, felfedezési és akár kóstolási lehetőségeket tudunk nekik kínálni – fejtette ki a megyei tanács elképzeléseit az intézmény vezetője.

A bevezető beszédet négy előadás követte. Az elsőt Zonda Erika, a megyei tanács Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője tartotta, aki a jelenleg már futó, illetve a közeljövőre szóló turisztikai pályázatokat mutatta be. Őt követte a pulpitusnál Köllő Izabella, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa, aki tematizált túrák javaslatait mutatta be természeti és kulturális útvonalak kategóriákban. Molnár Sándor, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa a Mária út Hargita megyei szakaszait mutatta be, majd Dobos István, a Multifunkcionális központ munkatársa kérdőíveket osztott ki a résztvevőknek, és a turizmust idegenvezetői szemmel mutatta be. Végül Horváth Alpár turisztikai szakértő és idegenvezető a székely turizmusról tartott előadást.

A találkozó végén a résztvevők javaslatokat tettek közös turisztikai adatbázis és menedzsment létrehozására. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a mai találkozónak legtöbb másfél hónap múlva meg kell ismétlődnie, amelyen majd eldöntik, kik alkossák a fent említett menedzsment munkacsoportot.

Csíkszereda, 2013. március 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.