fbpx

Csík térségében jó ütemben halad az EP-választási aláírásgyűjtés

Csík-térségben erős közösség él, amely a korábbi választásokon is jól teljesített, és nem maradhat le ezúttal sem – jelentette ki Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet a csíkszeredai Szabadság téren tartott március 7-én, csütörtökön délelőtt Tánczos Barna szenátorral együtt, és amelynek témája a május 26-i európai parlamenti választásokon induló jelöltek támogatásáért folyó aláírásgyűjtés volt. A háttérben felállított asztalnál közben a járókelők aláírhatták a támogatói ívet.

Borboly Csaba elmondta, hogy elégedettek a Csík-térségi aláírásgyűjtés eddigi állásával, a térségnek kiosztott kvóta mintegy háromnegyedét sikerült a sajtótájékoztató időpontjáig összegyűjteni. Hangsúlyozta: nem mindegy, mekkora súlya lesz a Kárpát-medencei, összmagyar képviseletnek az Európai Parlamentben és az Európai Néppártban, utóbbiban nagyarányú részvétel esetén esély van arra, hogy a német delegáció után a magyar legyen a legerősebb oly módon, hogy a Fidesz–KDNP mellett állnak a felvidéki és erdélyi magyar képviselők. Ez pedig számít az új EP-ben, mert fontos, hogy a testület foglalkozzon a gazdák, a fiatalok és az elmaradottabb régiók felzárkóztatása ügyével.

– A gazdákért, a fiatalokért, a kisebbségi jogokért gyűjtünk aláírást, és ebből csak nyerhetünk, ha most is sikerül erőt mutatnunk – hívta fel a figyelmet a területi elnök, és megköszönte a segítséget az önkénteseknek, illetve mindenkinek, aki aláírást gyűjtött. – A szokásos hálózaton kívülre terjeszkedtünk, hiszen részt vettek a gyűjtésben cégek, közbirtokosságok, civil szervezetek, és többen jelentkeztek a közösségi médiában is, hogy segítenének – sorolta a területi elnök.

Tánczos Barna szerint az európai parlamenti választások közül a mostaninak a tétje a legnagyobb, és az eddigi legerősebb magyar képviseletre van lehetőség.

– Az Európai Unióban sok vélemény különbözik a csíkiak véleményétől, és számunkra fontos, hogy olyanok képviseljenek bennünket, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Mint ahogy az is fontos, hogy ne kizárólag a több tízezer hektáron gazdálkodó vállalkozók lobbija érvényesüljön, hogy támogassák a fiatal gazdákat, és hogy elfogadják az őshonos kisebbségek jogainak uniós keretszabályozását célzó Minority Safepack kezdeményezést. Ezek a kérdések nagyobb eséllyel kerülnek az Európai Bizottság és más uniós testületek asztalára, ha erős Kárpát-medencei magyar képviselet lesz jelen az Európai Parlamentben – fejtette ki a szenátor. Elmondta, bízik benne, hogy a csíkiak ezúttal is a legjobban teljesítenek. Úgy látja, erős EP-jelölt-listát állítottak össze, és jóval több szakember jelentkezett, mint ahány befutóhely van. Az ő tudásukra szükség lesz Brüsszelben, illetve Strasbourgban, hangsúlyozta.

– E szakemberek európai foglalkoztatásának az esélye nő akkor, ha sikerül a listán harmadik jelöltünknek is bejutnia – jelentette ki Tánczos Barna.

A térség településein a polgármester, önkormányzati képviselők, valamint önkéntesek keresik fel a lakosokat. Csíkszeredában is önkéntesek járnak, akihez még nem kopogtak be, az aláírhat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének zöldségpiac melletti székházában, valamint a Petőfi utca 8. szám alatti RMDSZ-irodában.

Csíkszereda, 2019. március 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.