fbpx
Fotó: Kovács Ignácz

Csíkborzsovában is megünnepelték az Idősek Napját

Kettős ünnepet tartottak október 2-án, vasárnap Csíkborzsovában, elsősorban köszöntötték az öregeket az Idősek Napja alkalmából, valamint  a program részeként átadták a Hargita Megye Tanácsa és a helyi közbirtokosság támogatásából vásárolt székelyruhákat. A gyermekek első alkalommal viselték a kapott népviseleteket, új ruháikban tánccal és énekkel örvendeztették meg az időseket. A székelyruhák Csíkkarcfalván készültek. A rendezvényen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a község polgármestere, Ferencz Tibor, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, Ferencz Angéla.

– Tiszteletünket kell kifejezzük az idősek napján a kitartásukért, ők azok akik helytállásra nevelik a gyermekeket, és arra hogy nem szabad megfutamodni az első nehézség láttán. A nagyszülők tudják elmondani a fiataloknak azt, hogy ha ők is elmentek volna, megfutamodva a gondok elől, mint ahogyan napjainkban sokan ezt teszik, akkor ma nem ünnepelhetnénk itt. Helytállást többféleképpen is lehet tanúsítani, például az október 2-i magyarországi népszavazáson való részvétellel, vagy legalább ilyen fontos a december 11-i választásokon való részvétel, meg kell védjük jogainkat, próbáljunk tenni azért, hogy legalább azt ne vegyék el, amink van. A helyállás része a mindennapi munka, az összefogás. Meg kell találni az utat a fiatalokhoz, hogyan vezessük rá őket, hogy érdeklődjenek a történelmünk iránt, rá kell őket vezetni arra, hogy akarjanak többet tudni, mint amit megtudhatnak egy iskolai történelemóra keretében, mert ebből meríthetnek erőt, és levonhatják azt a tanulságot, hogy érdemes itthon maradni – hangzott el Borboly Csaba köszöntőjében.

Az eseményen jelen volt egy 98 éves néni is, a róla készült felvételt megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1075964365784279.

Csíkszereda, 2016. október 2.

Fotó: Kovács Ignácz

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.