fbpx

Csíki faipari klaszter alakult

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja jegyében tartottak konferenciát Csíkszeredában

Aláírták Csíkszeredában a Hargita Wood faipari klaszter alapító okiratát március 27-én, csütörtökön a Klaszterek és kutatás a faiparban, a kkv-k védelmében című konferencia alkalmával. A szervezet alapító tagjai Hargita Megye Tanácsa, csíki vállalkozások, közbirtokosságok, a Csíki Vállalkozók Egyesülete, a csíkszeredai Sapientia egyetem, illetve a brassói Transilvania egyetem faipari mérnöki kara, továbbá a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség. A szervezet célja többek között innovációs projektek kezdeményezése, országos és nemzetközi vásárokon, kiállításokon és más eseményeken való részvétel, nemzetközi pályázatok lebonyolítása, a tagok közös marketingjének kidolgozása, más klaszterekkel való együttműködés, törvényjavaslatok kidolgozása, a jogszabályok ismertetése az érintettekkel.

A Hargita Megye Tanácsa, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Clustero – Romániai Klaszterek Egyesülete által szervezett csíkszeredai workshopon bemutatták a fejlesztési ügynökség ID:WOOD nevű, klaszternépszerűsítő és kis- és középvállalkozásokat támogató projektjét. Borboly Csaba megyeelnök köszöntőjében beszámolt az általa vezetett intézmény e területen történt kezdeményezéseiről, tevékenységéről, nemzetközi projektben való részvételéről, amellyel mind azt célozták, hogy a fából helyi jövedelmet generáljanak. Ehhez tapasztalatcserékre, tudásra van szükség, arra, hogy a helyi faipar szereplői összedolgozzanak, az egyházaktól a szakközépiskolákig. A megyeelnök példaként hozta fel a Robinwood Plus európai uniós projektben való részvételt, valamint a megyei tanács által kidolgozott megyei gazdaságfejlesztési programját, amelynek egyik kiemelt pontja az Építsünk fából! címet viseli, és a hagyományos falukép megőrzését, restaurálását szorgalmazza. Borboly Csaba külön köszöntötte a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola jelen lévő diákjait. A szakoktatást kiemelten fontosnak tartja a megyei tanács, mert annak minősége összefüggésben áll a fiatalok itthon maradásával, a munkahelyteremtéssel. Az elöljáró jó jelnek nevezte, hogy a Hargita Megyei Művészeti Népiskolában nagy sikere van a székelykapu-faragók képzésének.

– Hargita Megye Tanácsa igyekszik katalizátorszerepet betölteni, és segíteni tud jó minták bemutatásával. Örvendek, hogy a különböző szereplők együttműködnek, ez a siker kulcsa – jelentette ki, kitérve arra, hogy jelen rendezvény kapcsolódik a Böjte Csaba ferences szerzetes nevéhez kötődő Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvénysorozathoz, amely szintén a fával kapcsolatos, hiszen a gyümölcsfaültetés szintén a fa hasznosításának egy módja. A megyeelnök ezzel összefüggésben azt mondta, hogy szeretnék kiterjeszteni a klasztert, civilszervezeteket is bevonva.

A rendezvényen jelen volt Tánczos Barna szenátor is, aki hangsúlyozta, hogy a terjeszkedő multinacionális cégekkel szemben a helyi kis- és középvállalkozók csak szövetkezve, klaszterbe tömörülve vehetik fel a versenyt.

– A multik részéről érkező kihívással a helyi vállalkozók úgy nézhetnek szembe sikerrel, ha egy asztalhoz ülnek – jelentette ki a szenátor.

Vajda Lajos, a Romániai Klaszterek Egyesületének alelnöke úgy látja, a legfontosabb a klaszter megalakításánál a bizalom kialakítása, emellett közös vízió, közös stratégia és a klaszterben folytatott önkéntes tevékenység is szükséges hozzá.

Mihai Pocanschi, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója szerint a román gazdaság jövője klaszterekre épülhet. Ovidia Caba, az ügynökség osztályvezetője bemutatta az ID:WOOD projektet, amelynek fő célja a versenyképesség növelése a faipari cégek körében. Mint elhangzott, a klaszterek megalakulását nagyobb mértékben kellene segítenie a politikumnak, és újra kell gondolni a kis- és középvállalkozókra vonatkozó támogatáspolitikát.

A továbbiakban Köllő Miklós építész az ökoregionális építkezésről, Már István, a Székely Gyümölcs Egyesület elnöke pedig a hagyományos gyümölcstermesztésről tartott előadást. A rendezvény második részében a fő téma a faipari kis- és középvállalkozók versenyképességének növelése volt.

Csíkszereda, 2014. március 27.

 705 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...