fbpx

A fiatalok foglalkoztatásának aktív támogatásáért szólalt fel Borboly Csaba Strasbourgban

Strasbourgban tartották március 25–26-án az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusán belül működő Régiók Kamarája (Chamber of Regions) 26. ülését, amelyen a Régiók Bizottsága megbízásából részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljárót elkísérte ifjúsági szakértőként Ladó Tihamér Zsolt a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) részéről.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület pályázatot hirdetett meg ifjúsági és diákszervezetek számára, az erre beküldött munkák alapján választották ki azt a személyt, aki Borboly Csaba megyeelnökkel részt vett március 26-án azon a találkozón, amelynek témája a fiatalok foglalkoztatásának elősegítése volt oktatás és képzések által. Az elöljárót a Régiók Bizottsága állandó tagjaként beválasztották az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba, raportőrként Az európai felsőoktatás a világban címmel készített korábban jelentést (http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/).

A strasbourgi ülésen Borboly Csaba pozitív példákat mutatott be, és javaslatokat fogalmazott meg a témában. Korábbi jelentése is kiemeli, hogy a soknyelvű és soknemzetiségű Európában fontos szerep juthat azoknak a felsőoktatási intézményeknek, amelyek egynél több nyelven, beleértve a kisebbségi nyelveket is, nyújtanak képzést. A multikulturális közegekben legalább két európai nyelvvel ismerkedhetnek meg a hallgatók, amely vonzó lehet a külföldi diákok számára. Ezért hangsúlyozza a nyelvi készségek jelentőségét a felsőoktatás nemzetköziesítésére irányuló erőfeszítések szempontjából. Kiemelte a kisebbségi kultúra fontosságát, és a regionális egyetemek támogatásának szükségességét.

Ismertette azokat a Hargita megyei kezdeményezéseket, amelyek a fiatalok foglalkoztatását érintik. Bemutatta a Hargita megyei kaláka gyerekeinkért elnevezésű akciót (http://kalaka.hargitamegye.ro/), amelynek során tanintézetekben közmunka eredményeként biztosítottak megfelelő körülményeket. Beszélt Hargita Megye Tanácsa azon kezdeményezésről, amely a gyakorlati szakoktatásra irányul, ezáltal a fiatalok különböző szakmákat tanulhatnak meg. Ez azért fontos, mert országos és megyei szinten is szakemberhiány van. Mint mondta, a megyei tanács dolgozik azon a programon, amely a tehetséges fiatalok itthon tartására, az elvándorlás csökkentésére irányul. A pályakezdő orvosoknak szolgálati lakást biztosítanak (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/ujabb-negy-szolgalati-lakast-adtak-at-szakorvosoknak-csikszeredaban.html), nyitottak az együttműködésre azokkal a fiatalokkal, akik külföldön szerzett tapasztalataikat itthon akarják kamatoztatni.

Kiemelte, hogy 2015-ben Kolozsvár lesz Európa Ifjúsági Fővárosa. A program keretében az lesz a cél, hogy a fiatalok szerepét erősítsék, és jobban bevonják őket a társadalmi életbe, a szükséges változtatásokba. Borboly Csaba közvetítette a Régiók Bizottsága álláspontját, miszerint helyi szinten kell orvosolni a fiatalok munkanélküliségének problémáját, ezt segítené, ha a forrásokat regionális és helyi szintre osztanák le. Kiemelte a magas színvonalú, elméleti és gyakorlati oktatáson alapuló gyakornoki programok indításának fontosságát ösztöndíjak biztosításával, amihez elengedhetetlen az oktatási intézmények és a vállalkozói szféra együttműködése. Olyan stratégiákat kell kidolgozni, amelyekkel támogatják a fiatalok kezdő vállalkozásait (start up). Hatékony munkaerő-elhelyező szolgáltatásra van szükség, ami kapcsolatot teremt az oktatási intézmények, a vállakozói szféra és a civilszervezetek között, ezáltal elősegíti a fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Fontos azoknak az online felületeknek a létrehozása, amelyek a fiatalok képzésére irányulnak, és elérhető mindenki számára anyagi és szociális helyzettől függetlenül.

Strasbourg_2014marc26(1)

A kérdés összetett, amelynek megoldása nem egyszerű, összegzett az előadó. A fiatalok munkanélküliségének csökkentésében jelentős szerepük lehet a helyi, regionális, országos és európai intézményeknek a fiatalok képzésének, a munkahelyteremtés ösztönzésével, a fiatal vállalkozókat támogató programok kidolgozásával. A fiatalok elhelyezkedésének problémája prioritás az EU-ban, és a tagállamok együttesen kell fellépjenek orvoslására – fejtette ki a megyeelnök. Ismertette Ladó Tihamér Zsolt javaslatait: a fiatal tanároknak biztosítsanak egységes bért az Európai Unióban, a vállalkozások pályázhassanak pályakezdők egy-két évi bérének a megtérítésére, továbbá uniós szinten támogassák a cégek és szakiskolák közti partnerségeket.

Strasbourg, 2014. március 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás