fbpx

Csíkszeredába látogat Pavel Năstase oktatási miniszter

Problémájával bárki közvetlenül a megyei közintézmények vezetőihez fordulhat a csíkszeredai megyeháza árkádjai alatt május 9-én, kedden, Európa napján, legyen az külföldi tanulmányokkal, pályázati programokkal vagy akár munkalehetőségekkel kapcsolatos kérdés. Az európai közszolgáltatásokat nyújtó hivatalok standjait a Hargita Megye Prefektusi Hivatala és Hargita Megye Tanácsa által szervezett egész napos eseménysorozaton állítják fel. Ugyanott kóstolóval is várják az érdeklődőket, európai falatkákkal a Székely Konyhában, a Hargita Népe Kiadó mobilkonyhája jóvoltából. A Nagy István Művészeti Középiskola diákjainak, valamint Mezey Zsolt lemezlovas és Ábrahám Emőke zumbafitnesz-oktató közreműködésével pedig villámcsődület lesz 11 órától a Szabadság téren.

Ezt követően, ugyancsak a megyeháza előtt, 11.30 és 13.00 között Pavel Năstase oktatási miniszter, Andrei Jean-Adrian prefektus és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke díjazzák a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal által meghirdetett vetélkedő nyerteseit, ezt követi Hargita Megye Tanácsa Heuréka Díjának átadása a Hargita megyei fiatal feltalálók részére. Ennek alkalmával, 13 órától Imets Tamás feltaláló tart bemutatót, aki hétvégén nagy sikert aratott Brüsszelben is az Open Day rendezvényen, ahol Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület meghívására ismertette találmányait.

Az oktatási miniszter látogatása jó alkalom lesz arra, hogy személyesen ismertessék vele azokat a nehézségeket, amelyek nap mint nap érintik a megye diákságát. Terítékre kerül a román nyelv speciális oktatása, valamint a szakoktatás témaköre is.

A megyeházán estig tartó programokkal várják az érdeklődőket: a márványteremben 13.30-tól Európa építészeti csodáiról tart előadást Orbán Zsolt tanár, 14.30-tól a nemzetközi segélyhívó jelek használatáról értekezik Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője, 14.50-től kerekasztal-beszélgetésen járják körbe, hogyan érvényesülhetnek itthon a külföldről hazatérő fiatalok. A kiállítótérben a CreArt nemzetközi program műhelyeiben készült munkákból nyílik kiállítás 14.30-tól, 19.00-tól pedig a Megyeháza Galériában a Nagy István Művészeti Szakközépiskola végzős diákjainak alkotásai tekinthetők meg. 19.30-tól az amfiteátrumban a Spektrum Alapítvány jóvoltából levetítik A hullám című német filmet.

A Kájoni János Megyei Könyvtárban 17 órától kiállítás nyílik kortárs európai szerzők műveiből, az Olvasókör fiatal tagjai a legnépszerűbb kötetekből olvasnak fel.

Az esemény részletes programja megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/events/1690497657919625/permalink/1690498921252832/

Csíkszereda, 2017. május 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.