fbpx

Csíkszeredában is helyet keresnének egy inkubációs központnak

Nyolcvanöt százalékos a kihasználtsága egy hónapos működése óta a székelyudvarhelyi Harghita Business Centernek. Szakács Paál István ügyvezető igazgató számolt be szerdán, augusztus 23-án a központ eddigi működéséről a csíkszeredai megyeházán, ahol hasonló csíkszeredai központ létrehozásának lehetőségeit is megvitatták. Az ügyvezető szerint 34 felszerelt iroda áll a vállalkozások rendelkezésére, jelenleg 28-al kötöttek szerződést, amelyből 25 már be is költözött az épületbe. A központ azonban a helyiségek és az infrastruktúra mellett jogi, gazdasági és marketing tanácsadást is nyújt az inkubált vállalkozásoknak, valamint továbbképzéseket is biztosít. Szakács Paál István ugyanakkor elmondta, hogy közel nyolcvan ember jár be naponta dolgozni. A beköltözött cégek profilja többségében könyvelő, IT, PR és arculati, kreatív ügynökségek, illetve tervező vállalkozások.

A Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely és Oroszhegy önkormányzatai által működtetett és támogatott közponra jelentős igény mutatkozik a térségben. A megyei tanács és alintézménye, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség Csíkszeredában is támogatna egy hasonló központot, amelyre a Csíki Vállalkozói Egyesület részéről is igény mutatkozik.

Lukács Zoltán a Fejlesztési Ügynökség vezetője, aki a megbeszélést szervezte a jelenlévőknek elmondta, hogy a szeptember végi Székelyudvarhelyen tartandó gazdasági konferencia kiemelt program részeként a helyszínen is bemutatják a megyei tanács által létrehozott központot.

Mint az a megbeszélésen elhangzott, ennek érdekében minél előbb létre kell hozni egy csapatot a megyei tanács, a helyi önkormányzat és a helyi vállalkozói szféra részéről, akik komolyan együtt tudnak dolgozni, akár heti két alkalommal is hajlandóak egyeztetni. A feszes tempót az indokolja, hogy a Regionális Operatív Programban már idén lehet pályázni. A meghirdetést követően két hónap áll a pályázók rendelkezésére, hogy összerakják a pályázati dokumentációt, amelyre fel kell készülni.

Barabás Csaba, Borboly Csaba elnök kabinetjének vezetője fontosnak tartja, hogy az előzetes felmérések ne csak a vállalkozásokra korlátozódjanak, hanem a végzős diákok körében is végezzék el azokat. Mint mondta, a vállalkozói kedvet is motiválni kell ezúttal, és minél hamarabb el kell kezdeni az intenzív egyeztetéseket.

Péli Levente, a megyei tanács beruházásokért felelős vezérigazgatója szerint az inkubátorház működtetése ügyében fejlesztési társulás létrehozása a legjárhatóbb út.

Csíkszereda, 2017. augusztus 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.