fbpx

Csomafalván ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Gyergyócsomafalván, a Köllő Miklós Általános Iskola dísztermében tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa augusztus 25-én. Borboly Csaba megyeelnök megköszönte a meghívást Márton László Szilárd polgármesternek, és elmondta, hogy a megyei tanács célja elmenni a megye minden településére annak érdekében, hogy a tanácsosok jobban megismerjék a helyi kérdéseket, problémákat.

– Csomafalván még nem ülésezett a testület, éppen ezért fontos ez a mostani kiszállás, amely a megyei tanács Csomafalvához való hozzáállását is szimbolizálja. A mai tanácsülés apropóját az adta, hogy igénylés érkezett a településről, amire a megyei tanács válaszol – emelte ki Borboly Csaba.

Márton László Szilárd polgármester üdvözölte a résztvevőket, megköszönte a Hargita Megye Tanácsától kapott támogatásokat. Elmondta, Csomafalvát vállalkozó kedvű, itthon érvényesülni akaró emberek lakják, akik megérdemlik a megyei tanács támogatását minden területen.

Az ülés első felében igazolták két új megyei tanácsos mandátumát, akik le is tették az esküt. Az RMDSZ-frakcióban Magyari Vencel helyére Dajka Tünde lépett, Lukács Áron helyén pedig András Attila dolgozik tovább. Borboly Csaba köszöntötte őket, és örömét fejezte ki, amiért két fiatal kolléga elindul a pályán, köztük a Csíki Területi Nőszervezet ügyvezető elnöke, így újra van női tagja a testületnek, ugyanakkor az ifjúság is újabb jelentős támogatást kapott a tanácsban.

– Hiányoltuk a női meglátást, szempontokat a megyei tanács munkájából, így nagyon örülünk, hogy tágabb látókörrel folytathatjuk munkánkat – jelentette ki a megyeelnök.

A tanácsosok megszavazták a kormány által megyei utak javítására kiutalt közel hétmillió lejes összeg belefoglalását a megyei költségvetésbe. Ugyanakkor a megyei tanács 244 ezer lejt utalt ki tartalékalapjából a csomafalvi általános iskola számára kazán vásárlására, amelynek segítségével hét középület fűtését fogják biztosítani a településen. A testület döntése szerint a Csíkszeredai Sportklub tevékenységét 145 ezer lejjel támogatja a megyei tanács, ugyanakkor megszavazták a korondi hulladéklerakóhoz vezető utak átvételét a megyei tanács ügykezelésébe. A napirendi pontok között szerepelt a Hargita és Kovászna megye társulását célzó határozat elfogadása, amely a két megyét összekötő megyei utak európai uniós való felújításáról szól.

Mint elhangzott, Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet szentel a kis lélekszámú települések támogatásának, a Kisfalu program részeként a testület elfogadta Székelyszentmihály és Bencéd ivóvízellátásának műszaki dokumentációját. Korodi Szabolcs építész bemutatta Homoródfürdő fejlesztési tanulmányát, amely a Hargita-hegység-projekt részeként készült el. Borboly Csaba kiemelte, évek óta azon dolgoznak, hogy fenntartható módon egymást erősítő projektek valósuljanak meg a térségben, és jó lenne, ha a közösségi, illetve magánberuházások egymást erősítenék.

Csíkszereda, 2015. augusztus 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.