fbpx

December 10-étől új szabályok lépnek érvénybe a Romániába beutazók számára

Hétfő esti ülésén az országos vészhelyzeti bizottság újabb intézkedéseket hozott az országba beutazok számára, amelyek december 10 – január 8 időszakra érvényesek. A szigorításokat a koronavírus omikron variánsának terjedésével indokolták.

A határozat szerint  december 10-étől 14 napos karanténba vonulnia annak, aki az Európai Unió tagállamaiból, az Európai Gazdasági Térségből(Izland, Liechtenstein, Norvégia) vagy a Svájcból utazik be Romániába, a következő esetekben:

1.ha a zöld vagy sárga zónából érkezett, és nem tudja bizonyítani a koronavírus elleni oltottságát, a betegségből való kigyógyultságát, illetve nincs 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztje.

2.ha piros zónából érkezett, és nem tudja bizonyítani oltottságát, vagy azt, hogy átesett a betegségen.

Az a beutazó, aki  az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség vagy a Svájci Államszövetség valamely piros zónás régiójából jön Romániába, és nem tudja bizonyítani sem oltottságát, sem a betegségből való kigyógyultságát, de felmutat egy 72 órásnál nem régebbi  PCR tesztet 10 napos karanténba kell vonulnia.

Kivételt képeznek : a 12 évnél kisebb gyerekek, illetve azok a 12–16 év közötti fiatalok, akiknek negatív PCR-tesztjük van, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból érkeztek. Azokra sem vonatkozik a karanténkötelezettség, akik ugyan a piros zónából érkeznek, nincsenek beoltva, nem estek át a betegségen, viszont kevesebb mint 3 napra jönnek Romániába (72 óránál nem maradnak többet), és negatív PCR-tesztet mutatnak fel.

Az átutazóban levő személyeknek, ha az országba való belépéstől számított 24 órán belül elhagyják Románia területét, szintén nem kell karanténba vonulniuk.

A Magyarországról vagy Bulgáriából Romániába érkező határmenti munkavállalók, valamint a két országban dolgozó román állampolgárok is mentesülnek a karantén alól, ha az országba való belépéskor igazolják a munkaviszonyukat.

Tanulás, vizsgázás, tanulmányok elkezdése vagy lezárása céljából határon átkelő tanuló vagy egyetemi hallgató, kiskorúak esetén azok kisérői is szintén nem kell karanténba vonulniuk.

Szintén mentesülnek a karantén alól, a sport és művészdelegációk tagjai, ha felmutatnak egy 72 óránál nem régebbi tesztet vörös zónás régióból érkezve.,

A 2,4 tonnás vagy annál nagyobb megengedett össztömegű áruszállító gépjárművek vezetői, valamint a maximum 9 ülőhellyel rendelkező, utasokat szállító gépjárművek vezetői, valamit a diplomaták, külképviseletek tagjai ha felmutatnak egy 72 óránál nem régebbi tesztet vörös zónás régióból érkezve.

Az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen vagy a Svájci Államszövetségen kívül eső országokból érkező személyeknek, ha nincsenek beoltva és nem tudják igazolni, hogy átestek a betegségen, az ország besorolásától függetlenül 48 órásnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk, majd 10 napra karanténba kell vonulniuk. Ha a 48 órásnál nem régebbi negatív tesztet se mutatják fel, akkor 14 nap a karantén. A felsorolt kivételek ez esetben is érvényesek, csak a negatív PCR teszt  48 órásnál nem régebbi kell legyen.

A kormány a szerdai ülésén fogadja el a CNSU 111/2021.12.06. sz. határozatát.

A határozat teljes szövege ITT.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.