fbpx

Díjazták a székelyföldi újságírókat

A legjobbnak ítélt tavalyi munkák díjazására, szakmai tanácskozásra és kötetlen találkozóra, ünneplésre hívta idén is a székelyföldi újságírókat Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). A Szabad Sajtó Napja elnevezésű rendezvényt március 23-án tartották. Célja: odafigyelni a sajtósok munkájára és ünneplésre hívása azoknak, akik kötetlen programmal, sokszor hétvégeken, ünnepnapokon is végzik munkájukat.

Folyamatosan változnak a kommunikációs csatornák és a fogyasztói szokások, nehéz lenne megmondani, melyek lesznek a leghatékonyabb eszközök 5–10 év múlva, összegezték a jelenlevők azon a vitafórumon, amelyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán tartottak. A Politikai kommunikáció az online és a közösségi médiában címmel megtartott tanácskozáson a vitaindító előadásokat Kósa István, a Sapientia egyetemi docense és Zörgő Noémi, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem egyetemi adjunktusa tartotta, a beszélgetést Rácz Éva MÚRE-elnök moderálta.

A Sapientia laboratóriumainak megtekintése után a résztvevők helyi kézműves sajtokat kóstoltak Kedves Tamás sajtkészítő csíkjenőfalvi tanyáján.

A rendezvény ünnepi részén, a gálán bemutatták a pályázatra beküldött, a MÚRE előzetes szakmai elbírálásán továbbjutott és a közösségi oldalon létrehozott zárt szakmai csoportban legjobban kedvelt munkákat.

Hargita Megye Tanácsa részéről Bíró Barna Botond alelnök köszöntötte a jelen levő újságírókat, majd beszédében a közösségi oldalak kapcsán kitért az álhírek problémájára, ami még nagyobb kihívás elé állítja a sajtót, amely a fennmaradáshoz felelősen kell viselkedjen és következetesen dolgozzon. Az alelnök Táncsics Mihályt idézte, aki azt mondta: „A szabad sajtó minden általa történt hibát maga meg is orvosol.” Bíró Barna Botond legfontosabb feladatként a hiteles forrásból történő objektív közlést nevezte meg, amely alapján a lakosság dönteni tud.

Csíkszeredában, Székelyföldön elindult valami, mégpedig az az egészséges verseny, hogy igenis megméretkezünk, összemérjük tudásunkat – hangsúlyozta Rácz Éva. – Azért örvendetes ez az évről évre megrendezett esemény, mert a szakmabeliek megtanulták azt, hogy figyelni kell egymásra, és évről évre tanulni tudnak egymástól, mondta. Az emberek azt várják a sajtótól, hogy segítse őket a tájékozódásban, még inkább abban a világban, amelyben mindenki önti felénk a híreket, ezért a műfaji és etikai szabályokat betartva, felelősen kell tájékoztatni – fejtette ki a MÚRE elnöke.

Barabás Csaba kabinetvezető Borboly Csaba megyeelnök üzenetét tolmácsolva a sajtószabadság fogalmáról értekezett. – Ki kell mondani: nem elég a sajtószabadság. Az a sajtószabadság, amikor az újságíró negatív következmények nélkül leírhatja, amit lelkiismerete szerint helyesnek gondol – fogalmazott. A közösségi médiát hasznosnak véli, mondta, a lakossággal való kapcsolattartás terén is, például ennek köszönhetően ma már nem kell audienciát kérni a megyei tanácsnál. És ugyancsak ennek köszönhetően kommunikációval számos szakterületen lehet eredményeket elérni.

A MÚRE szakmai elbírálása és a gála résztvevőinek értékelése alapján idén a televíziós riport, portré kategóriában I. díjat kaptak Magyari Tekla és Simó Csaba, az M1 tudósítói, II. díjat Csúcs Mária és Csúcs Péter, az EPI INFÓ Stúdióból, III. díjat pedig az Olimpia Stúdió Filmegyesület.

Írott kategóriában első lett Lázár Emese, a Hargita Népe újságírója, II. díjat kapott Bögözi Attila, az Erdélyi Riport portál munkatársa, III. díjat pedig Bodolai Gyöngyi a Népújságtól.

Rádiós kategóriában első helyezést ért el Oláh-Gál Elvira, a Kossuth Rádió tudósítója, II. díjat kapott Bándi-Keszey Judit, III. díjat pedig Burszán Zsuzsanna, mindketten a VoxFm-ben bejátszott összeállításukért.

Különdíjat kapott televíziós híradó kategóriában a gyergyószentmiklósi Fény Televízió, írott kategóriában Gina Ștefan, az Agerpres hírügynökség tudósítója és sajtófotó kategóriában László Róbert.

Csíkszereda, 2017. március 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.