fbpx

Orbán Viktor megbízásából személyesen is egyeztetett Borboly Csabával Lázár János

Orbán Viktor magyar miniszterelnök felkérésére érkezett Székelyföldre Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter március 24-én, hogy a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában tett látogatása alkalmával tárgyaljon Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsa elnökével, majd Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével. Minderre nem sokkal azután került sor, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közölte: Borboly Csaba javaslatára indítványozták a lex Heinekent.

img_20170324_112009
A becsület és a szerződés kötelez”

Lázár János a magyar állam támogatásáról biztosította a megyei tanács elnökét a székely termékek védelmében, és mindannyian kiállnak a Csíki Sör mellett.

Békés úton, perek nélkül kell rendezni a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken közti vitát – jelentette ki Borboly Csaba a manufaktúránál Lázár Jánossal és Lénárd András tulajdonossal közösen tartott sajtótájékoztatón. A megyeelnök megtisztelőnek nevezte Magyarország Kormányának támogatását, örömét fejezte ki, hogy összefogás van, és számíthatnak egymásra, ami megkérdőjelezhetetlen. Nagyon fontosnak tartja Lázár János jelenlétét, amiért köszönetet mondott.

dsc_1385

Minket nemcsak a becsület kötelez, hanem a szerződés is, hisz az Igazi Csíki Sör 2015 óta a Székely termék mozgalom tagja – fogalmazott. – Együttes erővel megvédhetjük a Székely termékeket, és ha nemzeti, Kárpát-medencei összefogás van, akkor nem 1,3 millió, hanem 13 millió magyar mutathatja meg erejét. Legyen tisztességes verseny, a nagy ne tiporja el a térségi termelőt-gazdát, ne éljen vissza túlsúlyával!

Ismételten köszönetet mondott Hargita Megye Tanácsa döntéshozó testülete tagjainak, amiért január 30-i ülésükön kiálltak a Csíki Sör mellett. (Erről szóló hírünk: http://hargitamegye.ro/hirek/sor-es-palinka-ugyeben-is-hatarozott-hargita-megye-tanacsa.html)

Lázár János nyilatkozatának egy része meghallgatható a következő videón:

A megyeelnök sajtótájékoztatón mondott beszédéről készült videó megtekinthető itt:

A magyar kormány közreműködése nagyobb fejlődést eredményezhet

Lázár János kitért arra, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke az előző napon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy a jelenlegi romániai belpolitikai viszonyok között a magyar kormány hogyan tud érdemi segítséget nyújtani a nemzeti érdek védelmében az itt élő honfitársaknak. A megyei tanács elnöke röviden ismertette Lázár Jánossal Hargita megye főbb projektjeit, a szakképzéssel kapcsolatos helyi elképzeléseket, a Székely termék mozgalmat. A kimagasló projektek közül elsősorban a Hargita-hegység fejlesztési tervét mutatta be, és kérte a magyar kormány közreműködését abban, hogy érdemlegesen tudjanak lépni a magánterületre tervezett fejlesztések terén. A megyeelnök átadta az erről készült dokumentumot a miniszternek.

borb7379

A Hargita megyei gazdaság szerkezetéről, különböző fejlesztésekről, beruházásokról és beruházókról, tendenciákról beszélgettünk, általános képet mutattam be a megyéről, illetve azokról a kihívásokról, gondokról, amelyek esetében várjuk a segítséget – nyilatkozta Borboly Csaba a találkozó után.

Elmondta Lázár Jánosnak azt is, hogy fontos szerepet töltenek be Csíkszeredában az egyetemek, a Sapientia és a gödöllői Szent István Egyetem kihelyezett mesterképzője egyaránt. Jelezte, hogy szükség lenne a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány gazdaságfejlesztésbe való bevonására, már csak a térségi stratégiák szempontjából is, és a megyei fejlesztési terveket, aktualizálva, még inkább be lehetne illeszteni a magyar–magyar gazdasági együttműködésbe, ezen közösen kell dolgozni.

Számos egyéb program mellett Borboly Csaba A székelység története kötetről és annak digitalizálásáról, illetve a Székely termék mozgalom fejlesztéséről is beszélt, hisz hasonlóan a Csíki Sör Manufaktúrához nagyon sok kisebb-nagyobb projekt van (a Csíki Sör és a Hargita Gyöngye a két legnagyobb védjegyhasználó), és látjuk bennük a lehetőséget, mert ezek fejlesztésével munkahelyeket teremtenek, és ezáltal a fiatalok itthon maradását segítik.

Eddigi lépések a Csíki Sör ügyében

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában is felszólalt a Csíki Sör Manufaktúra védelmében. Mint azt március 22-i beszédében elmondta, határozottan fel kell lépni a verseny önkényes korlátozása ellen, és erősíteni kell a rövid ellátási láncokat és a helyi gazdaság támogatását, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. http://hargitamegye.ro/hirek/brusszelben-is-kerte-a-helyi-termekek-tamogatasat-es-vedelmet-borboly-csaba.html

Ugyanaznap nyilvánosan fejezte ki köszönetét a magyar kormánynak a támogatásáért. Kijelentette: a Csíki Sör nemzetiségi ügy. (http://hargitamegye.ro/hirek/borboly-csaba-a-csiki-sor-nemzetisegi-ugy.html)

Korábban, 2017 februárjában levélben fordult a csíkszeredai Heineken sörgyár vezetőségéhez, hogy a Lixid Projekt Kft.-t ne sújtsa további perekkel, és próbálja meg békés úton rendezni a jogi vitát. (http://hargitamegye.ro/hirek/bekitene-a-feleket-a-megyeitanacs-elnok.html)

A munkahelyteremtés érdekében tanácskoztak március 21-én a csíkszeredai megyeházán az alcsíki burgonyafeldolgozó üzem kapcsán is, amely 12 millió eurós beruházás lenne, és hetven munkahely létesülne általa, ráadásul az üzem révén stabil jövedelemre tehetnek szert a pityókatermesztő gazdák. (Erről szóló hírünket lásd itt: http://hargitamegye.ro/hirek/stabil-jovedelemre-tehetnek-szert-a-pityokatermelo-gazdak.html)

Csíkszereda, 2017. március 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.