fbpx

Döntött az ítélőtábla: törvényes a korondi hulladékátrakó építkezési engedélye

Hargita Megye Tanácsa javára döntött a táblabíróság pénteken, február 24-én abban a perben, amelyet Séra Zoltán korondi lakos indított az általa tulajdonolt ingatlan mellett épülő hulladékátrakó és -tömörítő állomás megépítése ellen. Az építkezés ideiglenes felfüggesztését követően a mostani döntés értelmében a megyei tanács törvényes építkezési engedéllyel rendelkezik a Sórét utcában. Az ítéletet követően a megyei tanács visszavonja a Séra Zoltán ellen indított pert, hisz az tárgytalanná vált.

Az ítélőtábla február 24-i döntése értelmében törvényes a Hargita Megye Tanácsa pályázatából megvalósítandó korondi hulladéktömörítő és -átrakó állomás építkezési engedélye, erről tájékoztatta pénteken, rögtön az ítélethirdetés után Borboly Csaba megyeelnököt Egyed Árpád főjegyző. Ennek kapcsán nyilatkozva a megyei tanács elnöke a továbblépésről beszélt, arról, hogy a Séra-ház ügyében indított keresetét hétfőn visszavonja a megyei tanács, és továbbra is három verzióban lehet gondolkozni: A. megépül az eredetileg kijelölt helyszínen az állomás; B. ha Korond község önkormányzata ezt megakadályozza (vagyis szerződést bont a megyei tanáccsal, de felajánl egy másik helyszínt a községben – akár azt is, amelyikre korábban épp a megyeelnök javaslatára nyújtottak be a megvásárláshoz igénylést) akkor új helyszínt kell találni, ám ennek anyagi következményei vannak, és továbbra is közösen kell keresni a megoldást; C. ha ez sem sikerül, akkor az udvarhelyszéki politikumnak kell döntenie az új, egy másik településen kijelölendő helyszínről. Átrakóállomás nélkül ugyanis jelentősen megnőhet a szállítási díj, vagy akár szolgáltató nélkül maradhat a térség, amivel nem lehet játszani, hiszen a térségenkénti gyűjtésről van érvényes és hatályos döntés, magyarázta Borboly Csaba. Kifejtette: ebben a pillanatban a számok azt mutatják, hogy Székelyudvarhely nélkül a hulladékszállítás akár veszteséges is lehet a kisfalvas településszerkezetű Udvarhelyszéken, ezért döntés kérdése, hogy akkor Csík és Gyergyó térségének kell-e ezért szolidaritást vállalnia, vagy más megoldás születik. Tömörítés nélkül azonban szinte lehetetlen lesz szolgáltatót találni, ezért ezt egyféle létkérdésként is kell kezelni, nem napi politikai szappanoperaként.” A megyeelnök szerint a második verzió, azaz egy új korondi helyszín kapcsán Barti Tihamértól, a megyei tanács illetékes alelnökétől és az általa koordinált hulladékos beruházást lebonyolító szervezeti egységektől várja a javaslatot arra, hogy épülő megyei út mentén javasolt helyszín megfelelő vagy semha nincs hivatalos álláspont, akkor nincs B verzió. A C verzió, azaz más településen létesítendő állomás kapcsán Borboly Csaba kijelentette: ebben az esetleges nem kívánt udvarhelyszéki politikai döntés szükséges minél hamarabb, mivel az ügy nem késleltetheti a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését. A szóban forgó pereskedéssel már így is késett a megyei rendszer üzembe helyezése, jelentős pénzügyi kár keletkezett, amelyet ugyancsak rendezni kelljegyezte meg az elöljáró.

Azt is elmondta, hogy a pénteki ítélőtáblai döntést követően felhívta őt Séra Zoltán, akit biztosított arról, hogy a megyei tanács nem folytatja a pert, az tárgytalanná vált, és azt kérte az érintettől, bízzon az intézményben, amely a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

Felelősséggel tartozunk a megye lakosságának, és azt tartjuk szem előtt, hogy a hulladékkezelési díj megfizethető legyen: az ne egy vállalkozás extra nyereségét jelentse, hanem minél több pénz maradjon az emberek zsebében – jelentette ki. Hozzátette: korábban voltak, akik pillanatnyi népszerűséget próbáltak szerezni a korondi ügyben, ezért cirkuszt provokáltak, hangulatot gerjesztettek, de „kár volt”. – Még mindig a megoldás elején vagyunk, a cirkusz, a hisztéria tehát semmiképpen sem segít – fogalmazott.

Mint a tavaly év végi, december 28-i tanácsülésen is elmondta (az erről készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/751212951710822/), teljesen eltorzult a korondi állomással kapcsolatos információközlés, és teljesen feleslegesen gerjesztettek indulatokat, mivel a Séra-ház ügyében a per fel volt függesztve már akkor. A megyeelnök emlékeztetett arra, hogy az udvarhelyszéki politikumot korábban felkérte, időben egyeztessen a térség polgármestereivel arról, a megyei tanács a költségvetés-visszaosztásnál hogyan segítsen Korondnak. A többi településnek ugyanis le kellene mondania egy bizonyos összegről Korond javára, ha a B verzió, a településen lévő új helyszín mellett döntenek, mivel a községnek pénz kell egyéb az beruházásaira, ha vállalja az anyagi terhet, ami a költözés miatt automatikusan keletkezik. (Az év végén ennek kapcsán konzultációt is indított a Facebookon: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/751216438377140/) Ehhez politikai döntés kell, nyomatékosította Borboly Csaba, de a kért egyeztetésre még nem került sor. Ugyanakkor a korondi Sórét utca műszaki terveinek elkészítéséhez támogatást kérelmezett az önkormányzat a megyei tanácstól (http://investitii.hargitamegye.ro/node/434), és Borboly Csaba hangsúlyozta: tartják a szavukat, segítenek.

Az ügyről a megyei tanács elnöke részletesen foglalkozott év eleji korondi élő facebookos bejelentkezésében is: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1401249919894103/?__mref=message_bubble. Mostani nyilatkozatában köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak, a korondi közösségnek, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a témát egyesek túlpolitizálták saját népszerűségük, ismertségük növelése érdekében. Az elöljáró önmérsékletre intette az ügyben megszólalókat, és szerinte most az a legfontosabb, hogy az integrált hulladékgazdálkodási rendszert beüzemeljék, mert ha ez nem sikerül, jelentős büntetésekre, kártérítési eljárásokra lehet számítani az illetékes hatóságok részéről.

A korondi perrel kapcsolatos dokumentumok, sajtóanyagok elérhetők a következő honlapon: http://elhetojovo.ro/korond-per/

Csíkszereda, 2017. február 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.