fbpx

Dózsa György-emlékkonferenciát szerveztek Csíkszeredában

Dózsa György halálának 500. évfordulója alkalmából  tudományos emlékkonferenciát rendeztek június 5-én Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, a Hargita Megye Tanácsa és alintézményei által szervezett X. Hargitai Megyenapok részeként. A szervező az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesülete, a Sapientia EMTE, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala. A csütörtök reggeli megnyitón jelen volt Egyed Ákos történész, a konferencia fővédnöke, Sipos Gábor, az EME elnöke, Makó Zoltán dékán, Zsigmond Barna Pál főkonzul, Borboly Csaba megyeelnök és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

Balázs Lajos professzor, az EME csíkszeredai fiókegyesületének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, mint mondta, öröm látni, hogy a témában van, akihez szólni, és van, aki szóljon. A meghívottak közül ünnepi köszöntőt mondott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is, aki Dózsa György kapcsán azt a kérdést vetette fel, vajon a mai vezetők, döntéshozók megtesznek-e mindent annak érdekében, amire a választók felhatalmazták őket, és tudnak-e közös döntéseket hozni. A múltból le kell vonni a tanulságokat, és azok alapján kell a jövőt meghatározó döntéseket hozni, jelentette ki az elöljáró.

Egyed Ákos professzor vitaindító előadásában összehasonlította az 1514-es Dózsa-felkelést az 1562-es székely felkeléssel, majd következtek az estig tartó előadások. A rendezvény részeként pénteken Dálnokon 11 órától nyílt történelemórát tartanak V–VIII. osztályos tanulóknak, a kultúrotthonban, majd emléktáblát helyeznek el.

Csíkszereda, 2014. június 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.