fbpx

Duplázódott Hargita megye költségvetése

Folytatják a beruházásokat és hamarosan meghirdetik a civil szervezeteknek szóló pályázati programokat

Hargita megye idei költségvetése csaknem duplája a tavalyihoz képest, közel 730 millió lej, amelyből a megyei tanácsa költségvetése 423,5 millió lej. A beruházási listán szereplő fejlesztések összértéke eléri a 698 millió lejt (multianuális).

A testület január 16-is rendes havi ülésén fogadta el a 2024-es költségvetést:

https://fb.watch/pCktlUgqCG/

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, büszke a megyei tanács apparátusára, amely november óta dolgozik a költségvetésen és elsők között van, amely a testület elé tudták terjeszteni a 2024-re előirányzott költségvetést.

– Olyan költségvetést sikerült a testülettel megszavaznunk, amely talán a megyei tanács történetében a legnagyobb, csaknem duplája a tavalyihoz képest. Folytatjuk az elkezdett beruházásokat, újak indulnak el, a megyei utas fejlesztések mellett gőzerővel folytatjuk az egészségügyi fejlesztéseket. Mindezek mellett szeretnénk a homoródfürdői villákat felújítani és azokat az ifjúsági tevékenységek számára használatba bocsájtani, a digitalizációra és a bürokrácia csökkentésére erőfeszítéseket tenni a rendelkezésre álló összegekből, és minél előbb elindítani a civil szervezeteknek szóló pályázati programokat – tette hozzá Borboly Csaba.

Bíró Barna Botond alelnök hozzátette, ezzel kapcsolatban pályázati tájékoztatókat fognak tartani. Mint előrevetítette, hogy február közepétől fogják tájékoztatni a programok határidejét.

Az egyik legnagyobb változás, hogy idén a sportpályázatokra elkülönített keretösszeg 1,6 millió lej, amely duplája a tavalyi keretnek. A tömegsportoknál az egy pályázaton belül megpályázható maximális összeget 5 ezer lejről 7 ezer lejre növelték, a versenysportok esetében pedig 20 ezer lejről 30 ezer lejre emelték.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek számára kiírt program keretösszege 400 ezer lej, a kulturális tevékenységeket támogató program kerete 800 ezer lej, az ifjúsági tevékenységeket finanszírozó programokra 500 ezer lejig pályázhatnak, a családoknak szóló programokat 70 ezer lejig támogatják, míg a turisztikai programok támogatására a civil szervezetek 100 ezer lejig pályázhatnak.

Az ülés megkezdése előtt a testület tagjainak bemutatták Hargita Megye Tanácsának Hegy- és Barlangimentő Közszolgálatának legújabb járművét.

https://fb.watch/pClCfMwc9d/

A terepjáró megkönnyíti azon területekre a kiszállást, amelyek nehezen megközelíthetőek gépjárművel, így a sérültek szállítása is gyorsabbá, kényelmesebbé válik ezekről a helyekről. Fekete Örs a közszolgálat vezetője ugyanakkor bemutatta azt a különleges pótkocsit, amely a mentőkutyák szállítására van kialakítva.

A hegyimentő csapat munkáját 5 mentőkutya segíti. A kutyák segítségével a keresési idő jelentősen csökkenhet, ugyanakkor a keresési terület is jelentősen leszűkül, amely nagyban segíti a mentést:

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/pfbid0ydEmVWJZiHmZQSCuetxhf5JPLYJc5wTCJ8uCpti6kHoMebp59wyT5nGp7gDbAbe1l

Ugyancsak az ülés megkezdése előtt tájékoztatták a testület tagjait, hogy Hargita Megye Tanácsa és hozzátartozó szakintézmények szolidarizálnak a mezőgazdálkodók és fuvarozók nehézségeivel. Mint elhangzott mellettük állnak, és készek segíteni, amennyiben erre szükség lesz.

https://hargitamegye.ro/nem-hagyjuk-magukra-a-hargita-megyei-gazdakat/

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.