fbpx

Nem hagyjuk magukra a Hargita megyei gazdákat!

Nagy a nyomás, de megfontoltan és egyetértésben segítik a gazdákat az érdekérvényesítésben.

Országszerte felháborodást keltett a mezőgazdászok körében a kormány őket érintő intézkedése. A fővárosban, de a szomszédos székelyföldi megyékben is tiltakozásra került sor, utcára vonultak a gazdák, felhívva a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet ellehetetleníti a helyi gazdaságokat.
Január 15-én megbeszélésre került sor az érintett felekkel Hargita Megye Tanácsánál. Hargita megyében egyelőre megfontoltságra intenek, az ország több megyéjében utcára vonultak a mezőgazdászok.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, most is, mint minden esetben számíthatnak támogatásukra a helyi gazdák, az egyeztetés is ezt a célt szolgálta, igyekszünk összefogni az érintett feleket és teret biztosítani a közös gondolkodásra.
– A kormány intézkedései miatt nagy nyomás alatt vannak a mezőgazdálkodók és a fuvarozók. Eddig sem volt egyszerű ezen a területen boldogulni, a kormány jelenlegi intézkedései pedig hatalmas terhet jelentenek a gazdák számára. A találkozón számos problémát és kihívást végig beszéltünk, ami megnehezíti az ágazatban dolgozók tevékenységét, legyen szó a mezőgazdasági járművek közúton való közlekedéséről, támogatásokról, a bürokrácia okozta nehézségekről, az üzemanyagárakról, a helyi termékek helyben való értékesítéséről, törvénykezésekről. Eddig is és ezután is gazdáink mellett állunk, és lehetőségeinkhez mérten támogatjuk őket.
A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete lehetőséget ad a három megyés közös érdekképviseletre, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökösége kérdőívet készített, amelyet itt érhetnek el: https://forms.gle/Y1avSXEnA9MzYTwKA

A Vidékfejlesztési Egyesület, László Csongor vezetésével előkészíti a dokumentumokat egy petíció létrehozásához, mely által támogatni lehet a gazdaszervezetek kezdeményezéseit. A legfontosabb javaslatok, melyeket előterjesztenek: az állatjóléti támogatásokra vonatkozó előírások egyszerűsítése, külön támogatások bevezetése a vadkárok által sújtott megyékben, üzemanyag támogatás nemcsak a jogi személyiségeknek, magánszemélyek is igényelhessék a gázolaj támogatást, el kellene törölni a különböző vállalkozási formák között a különbségeket, az ökológiai gazdálkodást végzők vagy átállási időszakban levő gazdák támogatásait egyidőben utalják a többi gazdáéval.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.