fbpx

Egészségügyi szűrőprogram Farkaslakán

Hetedik alkalommal érkezik megyénkbe április 10–17. között a magyarországi Bács-Kiskun megyei orvosok csoportja. A már hagyományossá vált egészségi állapotfelmérő program célja az elszigetelt települések lakosainak orvosi ellátásban való részesítése. Ezúttal Farkaslaka község lakóinak egészségi állapotát fogják felmérni.

A szűrőprogrammal kapcsolatos részletekről tartottak megbeszélést április 8-án, a csíkszeredai megyeházán, amelyen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, dr. Szigeti László, Bács-Kiskun megyei főjegyző, dr. Mócza György főorvos, a GYEMSZI dél-alföldi régiójának igazgatóhelyettese, dr. Csutak Mária Magdolna megyei tanácsos, Egyed Árpád, Hargita megyei főjegyző, dr. Tarr Gyöngyi, Hargita Megyei Közegészségügy Igazgatójadr. Pázmány Enikő, a Hargita megyei orvos kollégium elnöke, dr. Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatója ésZonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője.

Borboly Csaba megköszönte Bányai Gábornak, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnökének az évek során tanúsított pozitív hozzáállását, amelynek köszönhetően már csaknem ötezer beteget vizsgáltak meg szakorvosok 2007 óta Kobátfalván, Székelyvarságon, Oroszhegyen, Gyergyócsomafalván, Gyimesfelsőlokon, Oklándon, jelentősen hozzájárulva a települések egészségi állapotfeméréséhez, a betegségek megelőzéséhez.

Egyed Árpád köszöntötte a vendégeket, elmondta, kiváló kapcsolatrendszer működik a két megye között, amelynek egyik eredménye ez a szűrővizsgálat is, amelyre rendkívül nagy igény van a lakosság részéről, ezt igazolják a pozitív visszajelzések is.

Szigeti László elmondta, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat támogatja az egészségügyi vizsgálatok elvégzését annak ellenére, hogy közigazgatási átszervezések következtében tavalytól már nem a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozik a kórház. – Az évek során megbizonyosodtunk a program szükségességéről és kiváló eredményeiről, éppen ezért próbáljuk folyamatosan támogatni annak lebonyolítását. – ecsetelte a főjegyző.

Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatójának elmondása szerint az általa irányított intézmény eddig is személyzetet és különféle felszereléseket bocsátott a magyarországiak rendelkezésére, idén is igyekeznek támogatni a tevékenységet.

Dr. Tarr Gyöngyi és dr. Pázmány Enikő az engedélyek, megfelelő dokumentációk összeállítására hívták fel a szakemberek figyelmét.

A Bács-Kiskun megyei 9 orvosból álló küldöttség dr.Mócza György vezetésével május 20–24. között végez egészségfelmérő vizsgálatokat Farkaslakán, a tervek szerint összesen 1500-2000 pácienst vizsgálnak meg.

 

Csíkszereda, 2013. április 8.

 

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.