fbpx

Egy „közös minimum” mentén dolgoznának együtt

A helyi értéktárbizottságok megalakításáról is tanácskoztak a polgármesterekkel

Zetelakán találkoztak Hargita megyei polgármesterek a megyei tanács vezetőségével, valamintKelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével július 10-én. Napirenden szerepelt a vadkárok és az új bérezési törvény témája, valamint a helyi értéktárak elkészítésének fontosságára is felhívták a településvezetők figyelmét. Egyebek mellett a román államfő jövő heti székelyföldi látogatása kapcsán is megfogalmazódtak kérdések, felvetések.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy „közös minimumban” való konszenzus kialakítását szorgalmazta, amely mentén a megye polgármestereivel együtt dolgozhatnak, kezdve a vadkárok problémájának rendezésétől a Leader-térségfejlesztési stratégiák kidolgozásáig. Az elöljáró a vadkárok kapcsán felhívta a figyelmet, hogy minden vadkárt jelentsenek, iktassák az illetékes polgármesteri hivatalban, hogy az esetek dokumentálva legyenek, mert csak bizonyítékok alapján lehet változást elérni a bukaresti illetékeseknél.

A helyi értéktárak elkészítésében a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai a polgármesterek segítségét kérték. Elhangzott, hogy tájékoztató anyagokat küldenek a hivataloknak, a következő találkozón pedig visszatérnek a témára, és segítenek a szükséges lépések megtételében, a helyi értéktárbizottságok megalakításában.

Az új bérezési törvény alkalmazása kapcsán Borboly Csaba a felmerülő kérdések összesítését és térségenként beszélgetések szervezését javasolta hivatali jogászokkal, hogy a lehető legjobb megoldást találják meg.

A megbeszélésen jelen volt Verestóy Attila szenátor, Bende Sándor parlamenti képviselő, valamint Barti Tihamér és Bíró Barna Botond megyei tanácsi alelnök is.

Csíkszereda, 2017. július 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.