fbpx

Egy MIÉRT alapító dohogásai

A MIÉRT egyik alapító tagjaként biztos vagyok benne, hogy a soron következő MIÉRT-küldöttgyűlés véget vet annak az agóniának, ami a szervezet háza táján tapasztalható az utóbbi időszakban. E küldöttgyűlés feladata, hogy eldöntse: megy tovább az utóbbi időszakban helyi és országos szinten egyre többször felvett „őfelsége ifjúsági szervezete” elv mentén, vagy ismét betölti azt a szerepet, amiegy közéleti ifjúsági szervezetnek a küldetése és feladata (generációs érdekérvényesítés, fityisz mutatása az idősebbeknek, a fiatalok közélet iránti érdeklődésének felkeltése, rámutatás a bajokra, problémákra, sunyiságokra stb.). E két út áll a MIÉRT előtt, és én biztos vagyok benne, hogy ha a könnyebiket választja, akkor a helyén létrejön majd egy új azokból a fiatalokból, akik többre akarják vinni a közéletben, mint a táskahordozóság.

Kedves MIÉRT-es barátaim!

 Ne legyetek letörve, ne legyetek tanácstalanok! Az a helyzet, amiben most van a szervezet, nevezetesen az, hogy folyik a tanakodás, hogy akkor most mi is legyen, természetes állapota minden szervezetnek időnként. Az erdélyi magyar közélet jelenlegi helyzetében kiváló lehetőségetek van arra, hogy az, ami a nagypolitika mentén csak akadozva, nyögvenyelősen megy, egyet előre, kettőt hátra, majd ki tudja, megint hányat előre alapon, azt ti összefogva más erdélyi magyar ifjúsági szerveződésekkel megtegyétek.

 Ha ti erre képesek lesztek az előttünk álló időszakban, akkor nem kétséges számomra, hogy több szavatok, befolyásotok lesz az erdélyi magyar közéletben, az erdélyi magyarság legitim érdekképviseleti szervezetében, az RMDSZ-ben, mint amennyi nekünk, régi MIÉRT-eseknek volt egykoron.

 Ezért azt javasolom, ne azon tanakodjatok, ki lesz az elnök, és majd kit és hány küldöttet delegáltok a soron következő RMDSZ-kongresszusra, hanem azon dolgozzatok, hogy abban a közéleti űrben, ami a gazdasági válság okán a hazai politikában, az erdélyi magyar politikai mezőben keletkezett, miként tudjátok a generáció érdekeit minél hatékonyabban megjeleníteni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.