fbpx

Egy mindenki számára átlátható információs adatbázis készül

A Hargita-hegység Információs Rendszere valós időben nyújt majd segítséget

Sajtótájékoztatóval egybekötött projektbemutatót tartott a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás október 25-én a csíkszeredai megyeházán, ahol bemutatták a Hargita-hegység Információs Rendszerét, amely széleskörű tájékoztatást ígér több területen. Ugyanakkor arról is tájékoztattak, hogy az egész megye számára is elkészül majd a térinformatikai rendzser, amelyről a későbbiekben nyújtanak részletes információkat.

 

 

A Hargita-hegység Információs Rendszer (HIR) célja egy olyan informatikai termék létrehozása, amely a látogató számára elérhetővé teszi interneten azon közérdekű, elsősorban turisztikai jellegű információkat, amelyek régiónkat vonzóbbá teszik, értékeit és lehetőségeit tudatosítják az érdeklődők körében.

 

Ezzel párhuzamosan a HIR egy Marketplace típusú platformként is működhet, amely a turizmus és más közérdekű tematikájú vállalkozások, szervezetek névjegyét, ajánlatait folyamatosan frissülő formában teszi elérhetővé, ezáltal összefogva és közvagyon szintjére emelve mindazt, ami e térséget vonzóvá teszi nemcsak a látogatók számára, hanem az információt szolgáltató résztvevők körében is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, egy olyan felület létrehozása lenne a cél, ami valós időben nyújt információkat helyszínekről, lehetőségekről és szolgáltatásokról egyaránt.

 

–           Az információs lehetőségeket és fejlesztéseket kihasználva, mi is versenyképessé válhatunk az olyan térségek mellett, amelyek közkedveltebbek a turisták által. A fenntarthatóság jegyében egy olyan felületet hoznánk létre, amellyel bemutatjuk és elérhetővé tesszük természeti kincseinket, értékeinket, szolgáltatásainkat, de bizonyos félelmek, városi legendák eloszlatására is alkalmas lenne ez a platform – gondolva itt a szemét, medvék, vagy a programok hiányára – fejtette ki a megyeelnök.

 

A rendszer alapját egy olyan adatbázis képezné, ahol a térképek, események, szolgáltatások, árlisták és minden olyan információ helyet kapna, amely által az idelátogató turista egy okoseszközről könnyedén tájékozódhat. E mellett pedig ez a rendszer jó lehetőséget jelent az önkormányzatoknak, közbirtokosságoknak, hegyimentőknek és más szolgáltatóknak is, mert átvehető lesz saját rendszereikbe, így erősítve az átláthatóságot. Minden igényt kiszolgálna és segítene a programtervezésben is, valamint interaktivitásra is teret adna, hiszen bárki számára hozzáférhető funkciókat is tartalmazna.

 

Madár Zsolt, a fejlesztési társulás igazgatója kifejtette, ez a térinformatikai rendszer a társulás működési motorja lehet, melyet saját költségvetésből, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.–hez benyújtott pályázatból finanszíroznának. A tervezett funkciók között szerepel a Marketplace is, amely kiemelten fontos lenne a vállalkozások, a különböző szolgáltatók tekintetében. Kezdeti fázisban csak a Hargita-hegység övezetére készülne el, de amennyiben hasznosnak bizonyul, az egész megyére kiterjesztenék.

 

A GEOTOP tervező cég képviseletében Márton Huba volt jelen, aki röviden bemutatta az elképzelést, és azt a digitális térképet, amire az egész rendszer épülne. Mint mondta, intézményeknek belső használatra is megfelelő kell legyen, de regisztrációt követően bárki számára elérhető lesz, kereső funkcióval, távolságmérést, területmérést lehet vele készíteni, de az ellenőrzést követően adatbevitelre is lehetőséget ad. E mellett pedig integrálható lesz más rendszerekbe is, így a begyűlt adatok többszörösen használhatóak.

A jelenlévő polgármesterek üdvözölték a kezdeményezést, hiszen jelenleg nincs egy olyan átfogó felület, amely teljeskörű információt nyújtana az idelátogatóknak.

Az eseményen jelen volt Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere, aki hangsúlyozta a rendszergazda szükségességét az információs rendszer hatékony üzemeltetése érdekében, de szükségesnek tartja a feltöltött adatok szűrését is.

Tikosi László, Homoródalmás polgármestere üdvözölte a kezdeményezést, a platform létrehozását, hiszen mindenki számára elérhető turisztikai információkat nyújt a Hargita hegységről, és plusz elégedettség számára, hogy bővíthető egész megyére a rendszer.

Csíkdánfalva polgármestere, Bőjte Csongor Ernő kiemelte a rendszer fontosságát, úgy a vendéglátó egységek, mint a turisták számára, hasznos útikalauz lesz mindenkinek.

A fejlesztési társulás tagjai közül képviselve volt Csíkkarcfalva, Bőjte Csongor Ernő  polgármester személyében, Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere, Tikosi László, Homoródalmás polgármestere, Kozma Péter Lajos, Zetelaka alpolgármestere, Galambfalvi Kinga, Csíkcsicsói alpolgármester asszony és nem utolsó sorban a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője, Szabó Károly is.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.