fbpx

Szentegyházán egyeztettek a Madarasi-Hargita szennyvízproblémájáról és a következő lépésekről

Sikerült tisztázni a félreértéseket

Szentegyházán egyeztettek a Madarasi Hargita szennyvízproblémájáról és a Hargita-hegység mestertervének konzultálásáról a község vezetőségével és a lakossággal október 25-én, szerdán.

https://fb.watch/nUAfc8jseY/

Mint azt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is hangsúlyozta, a Madarasi-Hargitán jelenleg hiányzik a csatornarendszer, ami azért is nagyon aggasztó, mert a turisták száma jelentős: 13 vendégház és panzió működik, t0bb mint 400 szálláshellyel, nem számolva a naponta odalátogató turistákat, sielőket.

Mivel nincs központi szennyvízelvezető rendszer, amely összegyűjtené az üdülő területéről, illetve a völgybe vezető szennyvizet, fennáll a Vargyas-patak, a Súgó-patak, a Fenyéd pataka stb. vízszennyezésének veszélye, olyan körülmények között, hogy ezeken a területeken a lakosság számára ivóvízgyűjtő helyek is vannak, ami súlyosbítja a problémát.

Jelenleg a területen nem épült ki és nem helyeztek üzembe központi szennyvízelvezető rendszert, ami arra késztette a Madarasi-Hargita üdülőtelep terület és szállásadóit, hogy alternatív megoldásokat alkalmazzanak a rendszer hiányának pótlására.

Hargita Megye Tanácsa részéről korábbi terveikről lemondtak 2021-ben, amikor új vezetés került Szentegyháza város élére, és kifejtette álláspontját a probléma kapcsán, így a megyei tanács kezdeményezte a rendezési terv felfüggesztését.

A szerdai gyűlésen több dolgot is sikerült tisztázni a lakossággal. A szennyvízprobléma megoldására Szentegyháza, Kápolnásfalu és Zetelaka válaszára várnak. Ha nem sikerül megoldást találni a problémára, a szakhatóságoktól várják a megoldási javaslatot.

Az övezeti rendezési terv kapcsán a megyei tanács elnöke tájékoztatott, ha az öt közigazgatási egység közül legalább kettő igényli az övezeti rendezési terv elkészítését, Hargita Megye Tanácsa kész segíteni.

A Hargita-hegység mestertervével kapcsolatosan abban egyeztek meg a várossal, hogy elkészítenek egy előzetes változatot a szentegyháziakkal közösen, és ha ez elnyeri mindenki tetszését, része lesz a végleges fejlesztési terveknek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.