fbpx

Egyesületek, alapítványok, oktatási intézmények és önkormányzatok partnerségben pályázhatnak a félmillió lejt is elérhető kiírásra

Környezetvédelmi tudatosítás és nevelés a cél

Hargita Megye Tanácsának munkatársai és alintézményeinek, egyesületeinek vezetői Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére iskolaigazgatóknak, pedagógusoknak és az önkormányzatok képviselőinek online megbeszélés formájában ismertették a Környezetvédelmi Alap legújabb pályázati lehetőségét december 27-én. A környezetvédelmi tudatosítás és nevelés céljával jóváhagyott pályázati kiírásra egyesületek és alapítványok egyaránt pályázhatnak legtöbb félmillió lejes keretösszegre.
Azon egyesületek és alapítványok, akik pályázni szeretnének akár 500 fős vagy annál több személyt is érintő környezetvédelmi tudatosítást és nevelést célzó rendezvényeket kell létrehozzanak, amelyhez különböző programok kínálatával járul hozzá a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, a Hargita-Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. A célcsoport legkevesebb 70 százaléka 6-18 év közötti fiatal kell, hogy legyen.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a közel 90 résztvevő online jelenlétével zajló megbeszélés alkalmával kifejtette:
– Limitált a pályázat kerete, de szeretnénk, ha legalább ötvenen pályáznának és maximális pontszámot érnének el. Több korosztályban és kategóriában is gondolkozunk. A tanárok, a települések vezetői, valamint az iskolák igazgatói közösen kell, hogy gondolkozzanak, ahhoz hogy sikeresek legyenek a programok.
A Vámszer Géza Művészeti Népiskola részéről Sándor Fazakas Kata elmondta, hogy erdei iskola programkínálattal segítik a pályázni kívánó egyesületeket. Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, Fekete Örs szerint több mint 1000 gyerek vett részt eddig a programjaikban, amelynek célja a balesetmentes természetjárás megismertetése a gyerekekkel. Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője felajánlotta, hogy jogi kérdések tisztázásában tudnak segítséget nyújtani a pályázók számára.

Madár Zsolt, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás részéről ismertette, hogy partnerként már dolgoztak együtt a Vámszer Géza Művészeti Népiskola erdei iskola programjában, ezt az együttműködést továbbra is fenntartják, és nagy hangsúlyt fektetnek a diákok erdészeti és környezetvédelmi szakoktatására.
László Csongor, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője elmondta, hogy idén több sikeres faültetési akciót is véghezvittek, több mint kétezer csemetét ültettek el.
Az általuk szervezett Kiskertész programban is közel háromezer kisdiák termeszt növényeket évről évre. Ezt a tevékenységüket szeretnék kiterjeszteni, és keresik a pályázati lehetőséget, az egyesületekkel, oktatási intézményekkel és önkormányzatokkal partnerségben.
A megbeszélés során a résztvevő intézmények és egyesületek Hargita Megye Tanácsának koordinálásával felajánlották, hogy segítséget nyújtanak a pályázat összeállításához, és várják az érdeklődők kérdéseit, ötleteit és javaslatait. Ezeket a következő kérdőív kitöltésével juttathatják el:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXDbZws0d5sSbhz4h-80jpbgJwtwkfIPPnhOdeRwYk1NERRQ/viewform
A minisztériumi rendelet megtekinthető a következő linkre kattintva:
https://drive.google.com/drive/folders/1sgVS4WEMKJkCqaqYH6vAnuSCVG8_ebmK

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.