fbpx

Egyházaink erősítik a hitet, a hit összekovácsolja a közösséget

Hitéleti tevékenység és konferencia támogatásáról, a Szejkefürdői Unitárius Találkozó támogatásáról, valamint a SzUVI tábor (unitárius vasárnapi iskolás tábor) költségeinek fedezéséről írt alá egyházegyüttműködési szerződést június 19-én, szerdán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron.

Délelőtt Székelyudvarhelyen Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Bíró Barna Botond térségi alelnök Simó Sándor lelkésszel, a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör esperesével írta alá az egyházegyüttműködési szerződést. A Szejkefürdői Unitárius Találkozó egy 19. században feljegyzett unitárius vallásos találkozóra gyökerezik vissza. Később szokássá vált, hogy a Kis- és a Nagyhomoród-menti unitárius egyházközösségek a mezei munka befejezése után augusztus utolsó vasárnapján felmentek Homoródfürdőre, ahol a források mellett istentiszteletet tartottak, majd mulattak. A kommunista időszak alatt szünetelt ez a hagyomány, újjáélesztésére és egyetemes szintre való emelésére 1999-ben került sor. Az idei találkozót 15 000 lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa.

A Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör 13 000 lejes támogatásban részesült, amelyből hitéleti tevékenység, zarándoklattal egybekötött konferencia valósul meg.

A délutáni órákban a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség képviseletében Tódor Csaba lelkésszel írt alá a megyeelnök egyházegyüttműködési szerződést. Hargita Megye Tanácsa 16.800 lejjel támogatja idén az augusztus 5-11. között sorra kerülő SzUVI Tábort, az unitárius vasárnapi iskolás tábornak Csehétfalva ad otthont.

– A történelmi magyar egyházak felelős szerepet vállalnak, ehhez a politikai tisztséget betöltő személyeknek kötelességük, hogy hozzájáruljanak ehhez a munkához. Még sok feladatunk van, amit közösen kell megoldjunk, a fiataljaink itthon maradása és hazatérése érdekében.  Az egyházi személyek tevékenysége nélkül nem lehet Székelyföldet építeni, fejleszteni, ezért közös munkára van szükség! – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Csíkszereda, 2019. június 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.