fbpx

Egyházi elöljárókkal egyeztettek

Ezen a héten egyeztettek az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének vezetői a történelmi egyházak csíkszeredai elöljáróival a városi szervezet tisztújításáról. A találkozón kikérték az elöljárók véleményét többek között arról, hogy egyházkerületük tagjai hogyan viszonyulnak a politikához, érdekli-e őket a közélet, illetve mit kell tennie az RMDSZ-nek azért, hogy a város lakói is magukénak érezzék a Szövetséget. A Csíki Területi Szervezet célja az, hogy a térség minden településén aktív helyi szervezete legyen.

Borboly Csaba területi elnök a szervezet tagsága bővítésének fontosságáról, illetve arról beszélt, hogy az újjászervezés elsődleges célja az, hogy az emberek érezzék: olyan szervezethez tartoznak, amelyben szervezett keretek között elmondhatják a közélettel kapcsolatos problémáikat, még több témakörben beleszólhatnak az RMDSZ helyi, megyei vagy országos politikai döntéseinek előkészítési folyamatába két választás között is – például hogy kormányra lépjen-e a Szövetség, vagy indítson-e saját államelnök-jelöltet. Fontos, hogy az emberek érezzék, a szervezet nem csak választások előtt tevékenykedik, hanem rendszeresen kikéri a véleményüket, lehetőséget biztosítva annak kifejtésére.

Az egyházi vezetők egyetértettek abban, hogy híveik hiányolják a politikumtól érkező információkat, valamint egyes elöljárók részvételét különböző egyházi eseményeken. Mivel a lakosságot nagyon érdekli a közélet, különböző fórumokat, beszélgetéseket kellene kezdeményezni az egyházi közösségek tagjaival.

Becze István ügyvezető elnök a közös munka fontosságáról beszélt, mivel az egyház vezetői és a politikusok egyaránt a közösséget szolgálják, így elengedhetetlen a rendszeres kommunikáció.

Az első egyeztetés márciusban volt, a következőre várhatóan augusztus végén, szeptemberben fog sor kerülni.

A találkozó során Borboly Csaba felkérte az egyházi vezetőket, hogy az RMDSZ döntéshozó testületeibe jelöljenek aktív, közélet iránt érdeklődő egyháztanácsosokat, gondnokokat, hogy az együttműködés legyen még közvetlenebb. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os helyhatósági választáson úgy helyi, mint megyei szinten is helye van olyan jelölteknek, akik különböző öntevékeny egyházi civil szervezetekben, testületekben már bizonyítottak a közösségépítés terén.

Csíkszereda, 2014. augusztus 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.