fbpx

Egymillió euróból épül központ sérülteknek Székelykeresztúron

A jelenleg állami ellátásban, de a Székelykeresztúron és környékén élő sérült fiataloknak és szüleiknek fog ellátást nyújtani az a központ, melynek építéséről és az önrésszel való hozzájárulásról döntött ma Hargita Megye Tanácsa rendkívüli ülésén. Az egymillió euró értékű beruházás révén a Gyárfás kúria – ahol jelenleg működik a sérült fiatalok bentlakásos otthona – visszakerül a város tulajdonába, helyette a városi kórház udvarán fog uniós támogatással épülni két családi típusú otthon 24 gyerek és fiatal számára, valamint egy rehabilitációs és rekuperációs központ, ennek kapacitása 100 személy lesz.

– Székelykeresztúr önkormányzata évekkel ezelőtt felajánlott a városi kórház területéből egy ötven áras területet. Ide fog épülni a két családi ház és melléje a tanácsadó központ. A tanácsadó központban különböző szakemberek fognak dolgozni – pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus -, de lesz szociális munkás is, aki a szülőkkel fog dolgozni. Ide várjuk a keresztúri és környékbeli szülőket, azokat is, akik jelen pillanatban nem tudják hazavnni gyerekeiket, mert nem tudják, hogyan kell bánni egy súlyosan sérült gyerekkel. – ismertette a központtal kapcsolatos terveiket Feleki Ildikó, a székelykeresztúri központ igazgatója.

A központ felépítésével visszakerül a város körforgásába a Gyárfás kúria, ezáltal újabb látnivalóval gazdagodhat a térség turisztikai látnivalóinak palettája.

– Egymillió eurót fogunk behozni a megyébe, nagyon fontos összeg. Ezzel az összeggel Székelykeresztúron lehetővé tesszük, hogy sokkal jobb körülmények között lehessen elvégezni a súlyosan sérült gyerekek és fiatalok oktatását, ellátását. Egymillió eurós a pályázati keret, ezt még kiegészítjük saját költségvetésből mintegy negyedmillió euróval. A jó hír az, hogy a nagyon híres Gyárfás kúriát, Gyárfás kertet – ahol Petőfi körtefája is van – teljes egészében vissza lehet adni a városnak és ott ötrténelmi emlékhelyet lehet majd kialakítani. Ugyanakkor fontos, hogy a költségvetés tekintetében néhány olyan fontos beruházáshoz – mint például a keresztúri inkubátorház, vagy megyei utak – tudtunk pénzt tenni és tudjuk folytatni a munkálatokat.

Gyergyószentmiklós 600.000 lejt kapott a központi fűtést biztosító rendszer javítására, valamint a melegvízszolgáltatás folytonosságának biztosítására, valamint további 200.000 lejt a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház mentőállomásának bővítésére.

A rendkívüli ülésen szó esett továbbá arról is, hogy nem jelentkezett kivitelező a 135A jelzésű megyei út javítására, de nagy az érdektelenség a többi kiírás iránt is. Rácz Árpád és Csillag Péter gyimesi tanácsosok köszönetüket fejezték ki Hargita Megye Tanácsa gyors közbenjárásáért, hiszen az árvizet követő napokban azonnal elindultak a munkálatok és sikerült járhatóvá tenni azt az utat, melynek beszakadása közel kétezer embert zárt el a világtól. A gyimesi tanácsos felszólalásában a medvék okozta károkra is felhívta a figyelmet. Csillag Péter elmondta, az elmúlt egy hétben négy alkalommal ölt meg haszonállatot a medve a gyimesekben. Borboly Csaba elnök ismét hangsúlyozta, hogy a gazdák tegyenek le kártérítésre igénylést akkor is, ha az eljárás nagyon bürokratikus, hiszen a kormány felé csak ezekkel lehet igazolni, hogy a medvék sok kárt tesznek a hegyi településeken.

A tanácsülésen készült videó elérhető:

A 135-ös útra kiírt közbeszerzésről bővebben:

http://investitii.hargitamegye.ro/node/10293?language=hu

A medvekárokról szóló aloldal:

https://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2019. július 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.