fbpx

Közmeghallgatáson a medveügy: 140 kilövést hagynak jóvá, triplája kellene

Bukarestben tartott közmeghallgatást a környezetvédelmi miniszter július 2-án – az eddig ismert információk szerint a nagyvadak ügyében semmi nem változik: csupán évi 140 medve kilövésére adnak engedélyt, holott ennek triplájára lenne szükség. Hargita megyében július első két napjában két medvetámadás is történt: mindkét áldozat kórházban van.

Miközben a környezetvédelmi minisztérium struccpolitikát folytat, nálunk a medveprobléma emberáldozatokat követel. Ezen a héten két eset is történt, egy 6 gyermekes családanyára és egy 15 éves fiúra támadt a medve – pedig ma még csak kedd van” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közmeghallgatást rendezett a nagyvadak ügyében. Borboly hozzátette: szabályozásra, megelőzésre és beavatkozásra egyaránt szükség van, illetve Hargita megye esetében sajátos szabályozást kell kidolgoznia a minisztériumnak, hiszen Romániában sehol nincs annyi áldozat, mint itt.

Hargita Megye Tanácsa évek óta kiemelt figyelmet fordít a probléma megoldására, ennek érdekében hozta létre a Tájgazdálkodási Munkacsoportot is. Szintén a megyei tanács közreműködésével jött létre és működik a Hargita Megyei Nagyragadozó Platform az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatósága saját projektje részeként, amelynek keretében szakemberek és helyi érintettek – erdőtulajdonosok, vadászok, gazdálkodók, állattartók – közösen próbálnak megoldást találni arra, hogy a medve és az ember együttélése konfliktusmentes legyen.

Hargita Megye Tanácsa átgondolt, szakmailag megalapozott menedzsmentterv elkészítését kéri évek óta a Környezetvédelmi Minisztériumtól, amely magába foglalja a medvekárok megelőzésétől a kárpótlásig a nagyvad és az ember együttélésének minden részét. Közel egy éve, 2018. augusztus 8-án Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői látogatása alkalmával is egy sor javaslatot adott át Borboly Csaba medvekérdésben, többek között a három székely megyei tanácselnök közös álláspontját a medve akciótervre vonatkozóan, amelyben kifogásolják, hogy nincsenek az egyes tevékenységek határidőhöz kötve. Azóta is késik az akcióterv gyakorlatba ültetése.

A legutóbbi két nagyragadozós platformon – Bukarestben a miniszterek tanácsán és Büsszelben a hasonló platformon – egybehangzó volt az álláspont: Romániának fel kell lépnie ebben az ügyben, az emberi életet meg kell védenie.

Hargita Megye Tanácsának ezzel kapcsolatos tevékenysége elérhető az alábbi linken:

https://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2019. július 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.