fbpx
Fotók: Keresztes Zoltán

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a gazdák és hagyományos termékeik

Megnyitották Gyergyócsomafalván a már hagyományossá vált Bognyeső éa Gazdanapot, az október 6-i rendezvény a gazdák találkozására és a helyi termékek bemutatkozására ad lehetőséget. A rendezvény megnyitóján jelen volt Bende Sándor parlamenti képviselő, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök és Barti Tihamér alelnök, illetve Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere.

Köszöntőjében Márton László Szilárd arról a türelemről beszélt, amelyet példaként állítanak elénk a gazdák, hiszen türelmük bizonyítéka az, ahogy a földeket megművelik, az állatokat nevelik. A természetben a folyamatokat nem lehet siettetni, és nem is kell, így tudnak előállítani egészséges termékeket, tette hozzá a polgármester, aki köszönetet mondott a gazdáknak azért, hogy évről évre megművelik a csomafalvi földeket.

CsomafalvaGazdanap2

Az Újfalu-Vasláb útszakasz felújításával hamarabb el lehet jutni Csíkszeredából Csomafalvára, mondta Borboly Csaba, aki reményének adott hangot, hogy ez lehetőséget nyújt a turistáknak, a vállalkozóknak, akik csomafalvi termékeket akarnak vásárolni. Nagyon fontos, hogy mit terem a föld, mi van az erdőben, és hogyan neveljük állatainkat, fejtette ki a megyeelnök, aki úgy fogalmazott, reméli, hogy a figyelem egyre inkább a gazdákra irányul. Az egészséges élelmiszerek Európa szinten is egyre nagyobb figyelmet kapnak, tette hozzá, ami jogszabályi alátámasztásokat és anyagi forrásokat is von maga után. Egyre inkább visszatérünk a türelemmel és szeretettel előállított hagyományos termékekhez, visszatérünk a gyökereinkhez, mondta Borboly Csaba. Mint kifejtette, ez a gazdanap is erről szól, és reméli, ösztönzően hat a fiatalokra, hogy a szülőktől átvegyék a gazdaságot és tovább vigyék. Ez a jövő, mondta a megyeelnök, nagy lehetőség van a mezőgazdaságban összekötve a vendéglátással. Csomafalva mindkét területen tud alakítani, növelni kell a község turisztikai potenciálját, előnyt kovácsolni a természet adta örökségből, tette hozzá. Ebben a munkában kívánt a csomafalviaknak és az önkormányzat csapatának kitartást és egymást bíztatását.

A gazdálkodás soha nem volt könnyű feladat, de a csomafalviakat kitartásuk mindig segítette abban, hogy ezt a nemes feladatot el tudják látni, mondta Barti Tihamér, aki reményét fejezte ki, hogy az idei évet is eredményesen zárják a csomafalvi gazdák. A község számára fontos járdaprogramról elmondta a megyei tanács alelnöke, hogy még egy jóváhagyásra vár Bukarestből.

CsomafalvaGazdanap4

Bende Sándor köszöntőjében a hagyományaink megtartó erejéről, keresztény és erkölcsi értékeink fontosságáról beszélt.

Csomafalván a nap folyamán kisállat kiállítás, különböző versenyek és bemutatók, előadások várják az érdeklődőket, majd tábortűzzel zárul a gazdanap.

Csíkszereda, 2018. október 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.