fbpx

Murphy törvénye a 132-es úton

Talán a helyiek tudják a legjobban, hogy a 132-es jelzésű megyei út megépítése Szentegyházától Lövétén és Homoródalmáson át egészen Oklándig mennyi akadályba ütközött, de szintén a helyiek kitartásával és bizalmával mégis sikerült a végére érnünk. Vagy mégsem egészen? Az út felújításának ugyanis nincs átvételi jegyzőkönyve a mai napig.

Ezen megyei út felújításával régóta adós volt Hargita Megye Tanácsa a térség lakóinak. 2007 történt meg az első lépés az ügyben, amikor uniós forrást pályáztunk meg a felújítási munkálatok finanszírozására. 2008-ban megkaptuk a kért finanszírozást és meghirdettük a közbeszerzést.  A közbeszerzési eljárást követően, 2009-ben érvénybe lépett kivitelezési szerződést az akkori budapesti Vegyépszer Zrt. a székelyudvarhelyi Multipland Kft., valamint a Seviep Bau Kft. által alkotott konzorciummal, a teljes útszakasz (26,7 kilométer) felújítására. A munkálatok határidejét nem tudták tartani, időközben pedig a három cég közül kettő csődöt jelentett, a továbbiakban a megmaradt cég sem tudta tartani a határidőt. 2012-ben kénytelenek voltunk szerződést bontani a konzorcium megmaradt, utolsó tagjával. 2010 szeptemberéig három nagy hidat újítottak fel, valamint megépítettek három új hidat, 21 kis hidat és 52 átereszt. Négy kilométer maradt hátra, valamint 9 új híd építése. Újra meghirdettük a közbeszerzést, amelyet a Multipland Kft. nyert meg. A munkálatokat 2015-ben fejezte be. 2016-ban írta alá Hargita Megye Tanácsa az út felújításának átvételi jegyzőkönyvét. Ezt a jegyzőkönyvet azonban a kivitelező nem írta alá. Időközben 2015-ben Szentegyházán Környezetvédelmi Minisztérium utasította Hargita Megye Tanácsát, hogy egy EU-s projekt keretében engedélyezzék a beavatkozást a szakaszon a víz- és szennyvízelvezetés rendszerek felújítása miatt, amelyet a Harvíz Rt. végzett el. Ezt kérte a város és a Harvíz Rt., hiszen másképp a csatornarendszer felújítása nem valósulhatott meg Szentegyháza számára. Ez többségében a már felújított aszfaltozott úttestet is érintette. Azóta a szentegyházi szakasz egy vesszőfutás, hiszen tudtuk, ha engedélyezzük a beavatkozást, az útburkolat többé nem lesz olyan, mint újkorában. Ezt az áldozatot vállaltuk a csatornázási projektért, a város lakói számára, így igyekszünk közbelépni, amikor ez szükséges, ha nehéz is jogilag és várjuk, hogy letisztázásra kerüljenek a dolgok. Egyelőre ugyanis van egy indoklás nélküli ítélőtáblai döntés. Annak és az EU-s támogatási szerződésnek a figyelembevételével tudunk gyorsan eljárni a jövőben.

Összegezve jelenleg abban a helyzetben vagyunk, hogy a problémás szakaszokon, ahol megjelentek az úthibák két projekten keresztül két cég is dolgozott. Mindkét céget felkértük a hibák orvoslására.  A felújítás átvételének jegyzőkönyvét a kivitelező nem írta alá és jogi úton kérte annak semmissé nyilvánítását. Alapfokon a cég megnyerte, majd Hargita Megye Tanácsa megfellebbezését pedig 2018. szeptemberében a Marosvásárhelyi Táblabíróság elutasított, a döntés indoklását még nem ismerjük. Ez 22-es csapdája, hiszen végső döntés hiányában mindeddig nem lehetett garanciális munkálatokra kötelezni a céget, ugyanebből az okból pedig a megyei tanács sem költhetett egyelőre pénzt erre a szakaszra.

Az átvételi jegyzőkönyv azt jelenti, hogy a kivitelező a megbízott munka elvégezte után kivonul a munkaterületről és átadja azt a megbízónak, ebben az esetben Hargita Megye Tanácsának. A garanciális munkálatok pedig ettől az időponttól érvényesek.

Jelenleg tehát várjuk az ítélőtábla döntésének indoklását az ügyben, hogy kiderüljön, mely szakaszokon lehet garanciális munkálatokat elvégeztetni, ezt követően pedig léphetünk és kijavíttathatjuk a hibákat. Addig is azonban, azokon a szakaszokon, ahol már tudjuk, hogy nem lehet garanciális munkálatokat elvégeztetni ott saját forrásból beavatkozhatunk, így idén ezeket a kátyúzásokat nyári karbantartásból elvégezzük.

Lehetetlen helyzetből sikerült talpra állítani a teljes beruházást. A régi mondás igaznak bizonyúlt, hogy ami baj megtörténhet az meg is történik, ezzel az úttal még inkább, de minden akadályt közösen sikerült átlépnünk és megoldanunk a gondokat. Közel kerültünk, ahhoz is, hogy visszafizessük az uniós finanszírozást is. Az is szégyen, hogy 2007-ben a terveket úgy fogadták el, hogy a helységnévtáblák egynyelvűek legyenek, idén oldódik meg ennek az ügynek is a helyzete. A kétnyelvű táblák a helyükre kerülnek Szentegyházán is.

Ami a legfontosabb, hogy ma jól járható utunk van, a hibákat javítjuk, betömjük a kátyúkat. Az gondolom mindenki számára kétségtelen, hogy 2015-ös elkészültét követően egész Homoródmente számára fejlődést hozott.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.