fbpx

Egyre több a kiskertész

Folytatódik Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének egyre sikeresebb kiskertész programja, évről évre egyre több IV-VII. osztályos diák jelentkezik. Idén 720 Hargita megyei kisiskolás próbálja ki a kertészkedést a program keretében.  Az elképzelés célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest.

Borboly Csaba megyeelnök és Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója átadták a zöldségvetőmagokat a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum és a József Attila Általános Iskola tanulóinak hétfőn, április 3-án. A program során a tanulók saját zöldségeskertet alakíthatnak ki, és év végén díjazzák a legjobbakat. A Nagy István líceumban 50 diák, a József Attila iskolában pedig 44 tanuló vehette át a vetőmagokat.

Kiskerteszek2

Borboly Csaba örömét fejezte ki, hogy egyre több gyermek érdeklődik a kertészkedés iránt.

– A zöldség termesztés is egyféle alkotás, amely során a kiskertészek ki tudják élni a kreativitásukat, felfedezik a zöldségek vizuális szépségét, a friss saját kezük által termesztett élelem ízét. Kihívás lesz a diákok számára ez a tevékenység, mert a növények odafigyelést és ápolást igényelnek, öntözni kell őket, különben kiszáradnak, így ezáltal felelősséget tanulnak a gyermekek.

Márton István a verseny részleteit ismertette. A kis kertészek ötféle vetőmagot kaptak: saláta, cukkini, zöldborsó, retek és sárga répa, illetve egy útmutatót, amelyből megtudhatták, hogy melyik magot mikor kell elültetni, hogyan érdemes párosítani a zöldségeket, valamint hogyan védhetik meg a kártevőktől ültetvényeiket. A gyermekek, miután megtalálják a megfelelő helyet, ahova elültethetik a magokat, legyen az a nagyszüleik kertje, vagy a terasz, az utóbbi esetben egy műanyag edényre lesz szükségük, amelynek az aljára lyukakat kell fúrniuk, hogy kifolyhasson a fölösleges víz, tanácsolta Márton István a kertészeknek, gondozniuk kell a zöldségeket, követni fejlődésüket. Majd minden résztvevőnek június 30-ig írnia kell egy fogalmazást a munkafolyamatról, és képeket kell beküldenie, valamint piros pontra egy olyan receptet is küldhetnek be, amely a termesztett zöldségekből készül. A továbbított munkák közül kiválasztják a legjobb negyvenet, ezen fogalmazások szerzőit személyesen meglátogatja egy bizottság, hogy megtekintse a kiskertjüket, és a program végén díjazzák a legügyesebbeket. Idén is értékes nyereményben részesülnek a legszorgalmasabb kiskertészek, tavaly 11 új biciklit osztottak ki felszereléssel együtt.

A helyszínen több fénykép is készült, ezeket megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/pg/kiskerteszprogram/photos/?tab=album&album_id=397978333919569.

Csíkszereda. 2017. április 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.