fbpx

A Maros megyével összekötő utakról beszélt Péter Ferenc tanácselnök

A Hargita megyét Maros megyével összekötő öt megyei útról is szó esett a megyei tanács április 3-i, hétfői rendkívüli ülésén. Az elején ugyanis részt vett Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, aki az ülést megelőzően Kovászna megyei kollégájával, Tamás Sándorral együtt Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsa elnökével és a három önkormányzat szakembereivel tartott megbeszélést a csíkszeredai megyeházán. A Maros megyei elnök elmondta, hogy a bözödi tó mellett Kőrispatak felé vezető úton már leterítették az első réteg aszfaltot, és május végére befejezik a korszerűsítést a megyehatárig. Hozzátette: a másik négy útszakasz is nagyon fontos számukra, ebből az Erked–Szederjes és a Gyulakuta–Vécke–megyehatár szakaszra pályáztak a kormány Országos Helyi Fejlesztési Programjában (PNDL), a többi út esetében pedig nekifogtak a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésének.

– Kérem, Hargita megye is próbáljon haladni ezen utak felújításával a maga részén, hogy közösségeink közelebb kerülhessenek egymáshoz. Szeretném, hogy négy év múlva járható, aszfaltozott utakról beszélhessünk – jelentette ki Péter Ferenc.

A rendkívüli ülésen, amelyet a költségvetés kapcsán felmerülő jogi aggályok miatt hívtak össze, a gyergyószentmiklósi műjégpálya és a gyergyószárhegyi művészeti központ ügyében, szó volt a korondi hulladékátrakó állomás helyzetéről is. Borboly Csaba elmondta, hogy a Bákói Ítélőtábla indoklása ismeretében kell eljárni.

– Továbbra is az az álláspontom, amit korábban is közzétettem: nem akarunk házat bontani. Az a lényeg, hogy be lehessen fejezni a projektet, amelyet Barti Tihamér alelnök koordinál, és az ez ügyben létrehozott helyi és megyei egyeztető bizottságot Bíró Barna Botond alelnök vezeti – jelentette ki a megyei tanács elnöke felkérve említetteket, tájékoztassák a testületet a helyzetről. (Az előzményekről itt olvashatnak: http://hargitamegye.ro/hirek/nagy-a-felelosseg-a-korondi-hulladektomorito-es–atrako-allomas-ugyeben.html)

Barti Tihamér beszámolt a projekt állásáról és a minisztériumban folytatott megbeszéléséről, Bíró Barna Botond pedig a bizottság eddigi tevékenységéről. A korondi átrakóállomás elköltöztetése ellen a szaktárcának nincs kifogása, az nem veszélyezteti az európai uniós projektet, ellenben a költöztetés miatt keletkeznek nem elszámolható költségek, amire megoldást kell találni, hangsúlyozta mindkét alelnök.

Csíkszereda, 2017. április 4.

 675 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...