fbpx

Egyre többen válasszák a fát építkezési anyagként!

– A megyei tanács szerepvállalása a fenntartható erdőgazdálkodás terén abban rejlik, hogy szorgalmazza és támogassa középületek fából való építését, mert ebből a példából kiindulva a magánszemélyek is egyre többen építenék fából a házaikat – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Magyar Nemzeti Kereskedőház által Gyergyószentmiklóson június 7-8-án szervezett Határon Túli Exportakadémián. A kétnapos rendezvényre erdélyi magyar már exportáló, valamint a közeljövőben export piacra lépő faipari kis- és középvállalkozókat hívtak meg.

– Számos iskola, kultúrotthon, templom fából való készítését támogattuk az évek során, és azt gondolom, hogy a jó példából kiindulva egyre többen építkeznek majd fából. Ennek érdekében dolgozni kell a szakmai tudáson, az anyagszükségleten, folytatódnia kell a klaszteresedésnek – fejtette ki a megyeelnök. Továbbá kitért a szakoktatás témakörre is. Mivel közeledik a nyolcadikosok iskolákba való jelentkezésének határideje, a rendelkezésre álló napokban tenni kell azért, hogy a faipari  osztályokba olyan gyermekek jelentkezzenek, akik érdeklődnek a szakma iránt, hogy jó munkatárs lehessen belőlük a jövőben és vissza tudják állítani a szakma becsületét, mert egy jó szakember tisztességes jövedelmet kap, hangsúlyozta a megyeelnök. Hozzátette: a gyergyói térségben érdemes faipar témakörben rendezvényt tartani, mert szervezettek a vállalkozók. Itt kiemelte az ARBOR Vállalkozók Szövetségét, amely nemcsak sajátos gazdasági érdekekkel foglalkozik, hanem példaértékűen közösségi célokért dolgozik. A megye egész területén a vállalkozók összefogására van szükség, mert számos beruházás kivitelezését megyén kívüli cégek nyeri meg, ezért ne egyénenként, hanem társulásban készüljenek fel az új projektekre, fogalmazott a megyei tanács elnöke. Továbbá javasolta, hogy a  polgármesterek foglalják bele a községfejlesztési tervükbe a faluképvédelmet is, a fatípusú szerkezeti házak építését. Kiegészítette, nagyobb figyelmet kell fordítani az erdők védelmére, valamint tanácsolta az erdők értékeinek, mint gyümölcsök, vadgazdálkodás, fakitermelés összekötését, és azok hasznának visszafordítását, mert így az erdők sokkal többet érnek a közbirtokosságok és a nagy erdőtulajdonosok számára.

A megyei tanács részéről Barti Tihamér alelnök is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, örvendek annak, hogy a Kereskedő Ház házhoz jött. – Fontos, hogy a gyergyói faipari vállalkozók szakmai tanácsokat cserélhetnek és piaci lehetőségekről beszélhetnek magyarországi szakemberekkel. Ugyanakkor kiemelném annak fontosságát, hogy minél több hozzáadott értékkel állítsanak elő fából készült termékeket a gyergyói vállalkozók. Gyergyószék fel kell tudjon használni minden olyan pályázati lehetőséget, hogy a fából előállított végtermékek minél változatosabbak legyenek, és ezáltal a kínálat bővüljön ezen a téren – fogalmazta meg Barti Tihamér.

A vállalkozásfejlesztési képzést Magyarországon már több alkalommal is megtartották a vállalkozások versenyképességének javítását célzó ismeretek átadásának érdekében. A gyergyószentmiklósi rendezvénnyel a kereskedőház célja, hogy külpiaci tudás és képesség átadásával segítse a határon túli gazdaságfejlesztési programok megvalósulását. További cél, hogy alapanyag-termelőből végtermék feldolgozókat faragjanak a Kárpát-medencei faipari vállalkozókból. Az exportakadémiáról felvétel is készült, amelyet megtekinthetnek a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1294009660646414

Csíkszereda, 2017. június 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.