fbpx

Együttműködési lehetőségekről tárgyaltak a Leader csoportok révén

Kis Miklós Zsolt, agár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárával egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az elmúlt napokban a Leader-Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése mentén. A felhívás értelmében vidéki térségek közötti együttműködési projekteket valósítanának meg. A térségközi és nemzetközi együttműködési projektek révén több problémára is kölcsönös megoldást keresnének a partnerek. A LEADER akciócsoportok a fejlesztési stratégiákba célzottan a vidéki térségekben tevékenykedő mikro- és kisvállalkozásokat is bevonnák.

A minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében az ősz folyamán több LEADER találkozóra kerülne sor Hargita megyében is, hogy a magyarországi és helyi akciócsoportoknak lehetősége legyen a közös stratégiák megtervezésére és a megfogalmazott javaslatokat összehangolják.

Borboly Csaba megyeelnök szerint erre a lehetőségre időben fel kell készülni és szoros együttműködést kell kialakítani, hiszen olyan fejlesztési lehetőségeket rejtenek, amelyeket közösen lehet a legjobban kihasználni. Ennek érdekében a megyeelnök a Hargita megyei akciócsoportokra és a helyi kisvállalkozók tapasztalataira és javaslataira nagymértékben számít.

Mint az a megbeszélésen elhangzott több mint száz akciócsoport köthet együttműködési megállapodást. Októberig közel tíz felhívást közölnének ki. Közel százötven projektről lesz szó várhatóan. Az együttműködési projektek mindegyike 65 ezer eurós támogatással számolhat.

Borboly Csaba ugyanakkor kiemelte, hogy a rendezvények mellett oktatásra és tanácsadásra is nagy hangsúlyt kell fektetni a jó példákat pedig felhasználni a székelyföldi fejlesztések mentén.

Ugyancsak az ősz folyamán kerül megszervezésre Becze István a megyei tanács vidékfejlesztési szakbizottságának vezetőjének kezdeményezésére is a Székelyföldi Vidékfejlesztési Napok, amelyre partnerként meghívták Magyarország Kormányának Agrár- és vidékfejlesztési államtitkárságát. A találkozón az együttműködési lehetőségekről, területekről is egyeztetnek részleteiben.

Csíkszereda, 2017. augusztus 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.