fbpx

Elfogadta idei költségvetését Hargita Megye Tanácsa

471 millió lejből gazdálkodik idén Hargita Megye Tanácsa: február 19-ei ülésén fogadta el idei költségvetését a testület. A legnagyobb beruházások biztonságosabbá teszik a megyét, a kórházak fejlesztése és a sporttevékenységek támogatása révén egészséges megye megteremtése mellett döntöttek. A környezetvédelem is prioritásként szerepelt a költségvetés elosztásában: olyan intézkedéseket támogatnak, amelyek révén zöldebbé válhat Hargita megye. Növelnék ugyanakkor az átlagbéreket és vállalkozóbaráttá tennék a régiót.

A költségvetés megszavazása mellett elfogadta a testület azokat az évek óta eredményesen működő és népszerű programokat, amelyek a közösségépítést szolgálják, ilyenek a sport-, a család-, a kulturális és az egyházi programok, vagy az önkéntes tűzoltó-alakulatok segítése.

„A tavalyi évhez képest 40 millió lej mínusszal indul az idei év, de ennek ellenére ambiciózus terveink vannak! Az elmúlt évtizedben alapot építettünk, amelyek biztos fundamentumként szolgálnak a jövőbeli fejlesztéseinknek. Az a tervünk, hogy biztonságos, egészséges, zöld, vállalkozó- és családbarát megyét építsünk, hogy minden ember számára otthon legyen Hargita megye a jövőben is” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tervezett beruházások és intézkedések illeszkednek a megyei fejlesztési stratégiájába. Olyan zöld megyét építenének, amely megfelelő válaszokat tud adni a klímaváltozás kihívásaira. Kezdeti terveik között száz hektárnyi terület erdősítése szerepel, de csökkentenék a hulladéktermelést és a papírhasználatot, valamint tájékoztató kampányokat is szerveznének a társadalom minden korosztálya számára.

Egy egészséges Hargita megyéért tovább fejlesztik a kórházakat is: korszerű ellátást és eszközparkot biztosítanának minden intézményben, de a sporttevékenységek támogatása is fontos szerepet kap. Fontos céljuk, hogy az emberek lakóhelyükhöz minél közelebb vehessenek részt egészségmegőrző programokban, és részesülhessenek korszerű egészségügyi ellátásban.

Egy vállalkozóbarát megyében kiemelt figyelmet kell kapjanak a kezdő, illetve a kis- és közepes vállalkozások, a családi gazdaságok, szövetkezetek: az inkubátorházak, illetve ipari parkok építése, vagy a térségi rendezési tervek megfelelő kialakítása ösztönzi a fiatalokat, a gazdákat és a vállalkozókat, így több munkahely jöhet létre és az átlagbér is növekedhet Hargita megyében.

„A költségvetést úgy terveztük, hogy a megye minden térségében finanszírozhassuk a legjelentősebb beruházásokat, ugyanis azt hisszük, hogy csak együtt, csapatban tudunk kimagasló eredményeket elérni: Hargita megye mindhárom térségének fejlődnie kell ahhoz, hogy az általunk elképzelt jövőt megépíthessük a megyében élő emberek számára” – tette hozzá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2020. február 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.