fbpx

Elkezdte működését a kórház saját laboratóriuma

Átadták kedden a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház saját laboratóriumát. Az új kórházi részleg március 1-től veszi át teljesen a kórházi laborvizsgálatokat az eddigi külső szolgáltatótól.

A laboratórium előtt lezajlott sajtótájékoztatón Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta, hosszú évek és sok ember munkájának köszönhető a labor létrehozása. „A kórház adminisztratív tanácsának tagjai, Zonda Erika, dr. Tar Gyöngyi, Lányi Szabolcs professzor, az orvosigazgató, a gazdasági igazgató következetes tervezésének, elszánt munkájának eredménye ez a labor. A megvalósítást segítették továbbá a kórház közbeszerzési osztályának munkatársai és orvosok, asszisztensek, akik felismerték a saját labor fontosságát, szükségességét” – mondta a menedzser.

Megköszönte az eddigi szolgáltató, a Prodia laboratórium munkáját. Háláját fejezte ki a MOL Romániának, amely a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány révén kiegészítő eszközök beszerzését támogatta a labor számára, 214.000 lej értékben. Ugyanígy köszönetet mondott a Sanitas szakszervezetnek, amely 12.465 ezer lej értékben segítette a labor felszerelését. A laboratórium helységeinek a kialakítására a kórház 60.883 ezer lejt költött.

„A kórháznak meg kellett tennie ezt a lépést azért, hogy megfeleljünk a kettes kategória kritériumrendszerének. De nem akárhogyan: olyan laboratóriumot hoztunk létre, amely egy éven belül akkreditálható kell legyen a RENAR által.  Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a saját kórházi labor létrehozása szakmailag is a megfelelő döntés volt, amely a betegeink javát szolgálja” – szögezte le a menedzser.

Az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök üdvözölte a labor megnyitását. Kiemelte, a célkitűzés az, hogy a gyors és hatékony orvosi ellátásért ne kelljen az itt lakóknak messzire utazniuk. „A megfelelő orvosi munka és a leletek gyors értékelése miatt is fontosnak tartottuk, hogy a kórháznak legyen saját laboratóriuma és ebben a munkában jól és gyorsan dolgozott a kórház igazgatótanácsa. Azért is tudunk jól haladni előre, mert a megyei tanács testületében összhang van a kórház fejlesztését illetően, és mert az RMDSZ parlamenti képviselete komoly támogatásokat tudott kivívni az intézmény számára. Ezt az utat folytatjuk továbbra is: a megyei tanács idei költségvetése keretében a beruházási lista legalább egyharmadát kórházi tételek teszik ki” – mutatott rá Borboly Csaba.

Dr. Melles Orsolya, a kórház orvosigazgatója a labor létrehozásának folyamatát ismertette. Felidézte, a laboratóriumi szolgáltatásokat 2000-ben szervezte ki a kórház, az újraindítás folyamata pedig nem volt egyszerű. A labor felszerelésére a mérőműszereket béreli a kórház, a reaktívokra pedig közbeszerzési procedúrákat bonyolítottak le. Amint az orvosigazgató rámutatott, ennek előnye, hogy a szerződés értelmében négyévente kicserélődnek a gépek, így mindig modern felszereléssel tudnak dolgozni. Ismertette, eddig két orvost, két biológust és hat asszisztenst alkalmaztak a laborba, és a napokban zajlik egy másik versenyvizsga, amelyen további öt asszisztenst alkalmaz a kórház ebbe az egységbe.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a kórház Adminisztratív tanácsának tagjaként is üdvözölte a laboratórium beindulását. „Egy modern, magasszintű és minden szakágat tartalmazó kórház számára nélkülözhetetlen a saját laboratórium. Nem az én tisztem eldönteni, hogy a laboratórium kiszervezése húsz évvel ezelőtt veszteség vagy nyereség volt, most azonban úgy érzem, hogy ezzel az újraindítással a kórház nyerni fog” – mondta az igazgató. Hozzátette, így nem fog egy magánvállalkozástól függeni az intézmény.

Dr. Lányi Szabolcs professzor a kórház Adminisztratív tanácsának tagjaként aktív részt vállalt a labor létrehozásának folyamatából. A keddi rendezvényen kiemelte, a laboratórium jelentős lépés a kórház jövője, a regionális fontosságú és klinikai szerepet ellátó intézmény irányába. Kiemelte a kutatómunka beindításának fontosságát ennek érdekében, illetve a kutatólaboratórium létrehozásának a szükségességét is.

A sajtó kedden meg is tekinthette az új kórházi laboratóriumot, amely a kórházépület D-szárnyában kapott helyet, és amelyben már végzik a kórházi osztályok által igényelt vizsgálatok egy részét.

Csíkszereda, 2020. 02. 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.