fbpx

Elindult az iskolai tej-kifli program Hargita megyében

Országosan az elsők között indult el Hargita megyében az iskolai tej-kifli program, a nehézségek miatt sok megyében le is mondtak a program lebonyolításáról, és a diákok semmilyen élelmiszert nem kapnak az iskolában. Hargita megyében a héten már kapták a termékeket a diákok, a jó hír az, hogy nagyrészt helyi cégek a beszállítók. Sok éves kínlódással, de sikerült kiszűrni a komolytalan beszállítókat, még mindig van mit javítani a programon, ennek érdekében is fel fognak lépni, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1082764435777706

Aláírták az újra tárgyalt szerződéseket a beszállítókkal Hargita megyében az iskolai tej-kifli programban, és minden tanintézetben elindult a tejtermékek, péktermékek és gyümölcsök beszállítása.

A korábban megkötött keretszerződés még 2023-ig érvényben van. Az árváltozásokhoz igazítva aláírták az újra tárgyalt szerződéseket.

– A több kistérséggel a helyi kisvállalkozásoknak is szerettünk volna esélyt biztosítani. Egy egész megyét lefödni nehéz, viszont, ha kistérségekre bontjuk, így vállalni tudják a jó minőségű termékek kiszállítását időben. Még emlékezhetünk milyen problémákkal szembesültünk, amikor más megyéből jelentkezett cég a péktermékek szállítására – idézte fel Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tejtermékek beszállítását a Gordon Prod Kft. és a Lactis Kft. biztosítják. Utóbbi Székelyudvarhelyre, Szentegyházára, Kápolnásfalura, Fenyédre, Máréfalvára, Székelyvarságra és Zetelakára szállít, míg előbbi a fennmaradó Hargita megyei településekre.

A péktermékek esetében a Harmopán Rt. és Fagul Impex Kft. biztosítja a beszállítást. Utóbbi Borszékre, Hollósarkára, Gyergyóhollóra, Gyergyótölgyesre, Bélborba, Maroshévízre, Galócásra, Salamásra, Gyergyóvárhegyre, Gyergyószentmiklósra, Ditróba, Gyergyóremetére, Gyergyószárhegyre és Orotvára szállít, a Harmopán Rt. pedig a fennmaradó tanintézetekbe.

A gyümölcsök szállítását a Fagul Impex Kft. és az Ama Fruct Kft. biztosítják.

A megyei tanács elnöke hozzátette, korábban módosító javaslatokat is megfogalmaztak a programmal kapcsolatban:

http://regi.hargitamegye.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2019/hu/01_29_Level-Parlamentereknek.Tej.kifli.Iskolarogram.pdf

Hargita Megye Tanácsa korábban javasolta, hogy a helyi önkormányzatok is köthessenek szerződést a helyi beszállítókkal. Erre azóta már van lehetőség. Mindezek mellett javaslatot tett, hogy a közbeszerzéseken ne a legkisebb ár-érték arány legyen a meghatározó. Szerződésbontás esetén pedig a közbeszerzési procedúra megismétlése helyett a második ajánlattevővel köthessenek szerződést.

A melegétel program jelenleg kísérleti jelleggel működik. Erre azonban a közbeszerzést és lebonyolítást a helyi önkormányzatok kell lebonyolítsák. Ebben Hargita Megye Tanácsa a településeknek szánt hatszázalékos adóvisszaosztásából tud támogatást nyújtani a helyi önkormányzatoknak, amennyiben van erre igény.

Ha hiányosságokat észlelnek a termékek beszállításánál vagy annak minőségében, kérjük, jelezzék az [email protected] címre és az alábbi érintett intézményeknél:

A Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség elérhetőségei:

0266-311702

[email protected]

Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság:

0266-211609

[email protected]

Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság:

0266-324483

[email protected]

A korábbi években tett erőfeszítéseinkről az alábbi linken is olvashat:

http://regi.hargitamegye.ro/hirek/tej-kifli.html

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.