fbpx

8+1 tipp: készítsd fel az autódat télre

Az autó felkészítése télre nem igényel különösebb szakmai hozzáértést, nem kell tudni autót szerelni. Józan gondolkodással, és némi előrelátással felkészülhetünk akár a hosszabb télre is!

Összegyűjtöttünk 8+1 tippet az autó téli használatához.

  1. Nyári gumi télen: mennyire veszélyes?

Sokan úgy vélik, hogy rendelkeznek olyan gépjárművezetői rutinnal, hogy képesek biztonságosan közlekedni télen is nyári gumival. A fizika törvényeit azonban több százezer levezetett kilométerrel sem lehet felülírni.

A téli gumik olyan szerkezettel bírnak, amelyek hideg esetén is rugalmasabbak tudnak maradni, így nagyobb tapadást biztosítanak. 7 Celsius-fok alatt a nyári gumik megkeményednek, így jóval nehezebb a sofőr dolga, ha szeretne biztonsággal eljutni egyik pontból a másikba.

A másik fő különbség a mintázatban keresendő a téli és a nyári abroncsok kapcsán. A téli gumikon mélyebbek az árkok, amik hatékonyabban szorítják ki a vizet és az olvadt havat. Mindennek következménye, hogy jobb tapadás érhető el téli gumikkal télen, mint nyári szettel. A lamellák egyfajta kapaszkodóként funkcionálnak a gumik számára, így jeges, havas aszfalton sokkal nagyobb biztonsággal lehet téli abroncsokon közlekedni.

  1. 4 évszakos vs. téligumi

Sok autós gondolkodik el azon, hogy melyik megoldás lenne jobb a téli időszakban, ha nyári abroncsait jó minőségű téli gumikra cserélné, vagy inkább válasszon minkét szezonra 4 évszakos gumit.

A 4 évszakos gumiabroncsok agyaga és mintázata lényegében egyfajta keveréke a nyári gumik és a téli abroncsoknak, a futófelület tartalmazza kis mértékben mind a nyári gumik jellegzetességeit, mind pedig a téli gumik mélyebb profilárkait, és némileg a lamellákat is.

Ha csak a téli gumikhoz hasonlítjuk ezeket, akkor a téli körülmények között száraz úton való teljesítményük van a legközelebb a téli gumikhoz, vizes úton már elég nyilvánvaló a rosszabb teljesítmény, és hóban és jégen pedig már egyértelműen elmaradnak a téli gumiabroncsokhoz képest.

  1. Új vagy használt téli gumit vásároljunk?

Általános szabály, hogy egy autógumi maximum 10 évig használható, ezt követően, jelentősen veszít már az újkori, előnyös tulajdonságaiból. Ugyanakkor, biztonsági kérdésről lévén szó, még fontosabb szempont, hogy mennyire is van elkopva a gumi futófelülete, aminek az abroncs a kedvező tulajdonságait köszönheti.

A gumi csakis addig használható biztonsággal, amíg az abroncs felszínének a kopása el nem éri a kopásjelző bütykök magasságát.

  1. Fagyálló hűtőfolyadék

Talán furcsának tűnhet, de az autójának nemcsak nyáron, télen is szüksége van hűtésre, hiszen a motor ilyenkor is melegszik.

Van azonban még egy ok, ami miatt télen különös figyelmet kell fordítani a hűtőfolyadékra, ez pedig a hűtőközeg dermedéspontja. Ha ugyanis ez nem elég alacsony, a hidegben megfagyó folyadék szétrepesztheti a hűtőt vagy kilökheti a motorból a fagydugót. Előfordulhat az is, hogy a rendszerben jégkása alakul ki, amely idővel tönkreteheti a motort.

A tél beköszönte előtt tehát érdemes refaktométerrel (bármelyik autó alkatrészes üzletben megvásárolható) megmérni a hűtőfolyadék fagyáspontját. A határérték mínusz 30°C, amely felett már cserélendővé válik a hűtőfolyadék.

  1. Hogy láss is az utakon: ablaktörlők és téli szélvédőmosó

Bár nyáron is érdemes speciális szélvédőmosó folyadékot használni a bogarak, a vízkő és egyéb szennyeződések miatt, télen ezt garantáltan nem kerülheti el. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy a folyadék fagytűrő legyen.

Ajánlott még a téli fagy beköszönte előtt intézkedni, a megfagyó szélvédőmosó folyadék ugyanis szétrepesztheti a mosó szivattyúját, illetve tartáját is.

Ellenőrizze továbbá az ablaktörlő lapátok állapotát, és szükség esetén – ha a lapátok kopottak vagy töredezettek -, cserélje is le azokat. Valamint arra is érdemes ügyelni, hogy a szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlővel próbálja letakarítani, hanem az ablakfűtéssel olvassza le.

  1. Fényszórók, lámpák

Természetesen minden nap ellenőrizendők a „világító berendezések”, de télen a rövidebb nappalok miatt különösen fontos, hogy rendben legyenek. Alap, hogy világítson az összes, de a mikéntje sem mindegy.

Ha szükségesnek tartjuk, ellenőriztessük a fényszórók beállítását, s természetesen fontos az is, hogy ha autónk lámpája nem automatikus szintszabályzású, akkor az aktuális terhelés alapján minden esetben ügyeljünk a megfelelő beállításra.

  1. Akkumulátor

Minden akkumulátor sajátossága, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a teljesítőképessége. Így elsősorban a hideg napokon szokott kiderülni, hogy egy akkumulátor már cserére érett. Hogy ne egy fagyos reggelen szembesüljünk ezzel, esetleg ne is szembesüljünk ezzel, két dolgot tehetünk: az akkumulátort rendszeresen tölteni és ellenőriztetni kell.

Ha ugyanis az akkumulátor tele vagy közel tele van töltve, akkor csökkenő teljesítménye is lehet elegendő. Elsősorban a zömében rövid távokra használt autóknál ajánlott az időnkénti töltés, ha ugyanis egy indítás után nem megyünk elég hosszú távot, akkor nem fog tudni feltöltődni. A töltéshez vezérelt töltőt ajánlott használni, ugyanis a túltöltés is árt az akkumulátornak. Az akkuteszteres műszeres ellenőrzés azért ajánlott, mert egy idő után az akkumulátorok mindenképp cserére érettek, töltéssel már nem készíthetők fel kellően a hideg napokra.

  1. Pollenszűrő

A kilencvenes években megjelent utastéri pollenszűrő hasznos, hiszen általa kevesebb por és pollen jut az utastérbe, ugyanakkor eltömődésével blokkolja a szellőzőrendszert. Ha pedig utóbbi nem tud megfelelően működni, akkor télen nem csak a fűtés, a párátlanítás sem lesz megfelelő, magyarán nem fogunk megfelelően kilátni. A pollenszűrő cseréje legalább évente ajánlott, praktikus a tél előtt, hogy a párátlanítás a lehető legjobb legyen.

 

8+1. Óvatosság, türelem

Ez is kell a téli autózáshoz. Számoljunk azzal, hogy indulás előtt jusson időnk teljes mértékben letakarítani az autót, akár a hótól, akár az ablakokat a jégtől. Fontos ugyanis, hogy kilássunk az autóból. Melegíteni is érdemes közben a motort, nem többet 2-3 percnél, több alapjáraton pöfögés ugyanis a dízelmotoroknak sem ajánlott. Jobban járunk magunk is, az autó is, a környezet is, ha óvatosan útnak indulunk. Arra persze mindenképp figyeljünk oda, hogy bőséggel hagyjunk menetidőt, biztonságfokozó tényező, ha nem kell sietnünk, ha vezetés közben nem kell az órát nézzük, és a vezetésre tudunk koncentrálni.

 

Forduljon szakszervizhez! Egy rosszul választott gumiabroncs következtében nem csak anyagi kár történhet, hanem személyi sérülés is. Vigyázzunk egymásra! Vezessünk elővigyázatosan!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.