fbpx

Elkezdődik a kissolymosi út felújítása

Hét utat javítanak fel idén a településfejlesztési programból

 

Az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) finanszírozott útfelújításokra vonatkozó szerződéseket írtak alá hat Hargita megyei település, valamint Hargita Megye Tanácsa képviselői a sajtó jelenlétében augusztus 13-án, a csíkszeredai megyeházán. Az összesen 2 millió 600 ezer lej értékű támogatást megyei és községi besorolású utak felújítására fordítják. Ebből az összegből mintegy 3,5 kilométernyi utat újítanak fel a megyében, valamint megkezdődik Hargita Megye Tanácsának saját munkálata, a Kissolymost Székelykeresztúrral összekötő út modernizálása is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondása szerint a mostani szerződés-aláírás annak a megbeszélésnek az eredménye, amelyet egy nappal korábban Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettessel Bukarestben folytattak. Borboly Csaba megyeelnök és Barti Tihamér alelnök mellett további RMDSZ-es politikusok, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Verestóy Attila szenátor is közben jártak a megye érdekében.

– Sokszor találkozunk olyan véleményekkel, hogy hosszú távon nem szerencsés az RMDSZ kormányzati szerepvállalása. Ezzel szemben úgy látjuk, meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy a falvak elnéptelenedését megállítsuk, ezért fontos, hogy a kormányzásba, a pénzek leosztásába beleszólásunk legyen. A most megkötött szerződéseket – Gyergyóditró kivételével – mind kis települések polgármesterei írják alá – fejtette ki a megyei-tanácselnök hozzátéve, reméli, lesz még lehetőség újabb kormánypénzeket lehívni, legalább annyit, amennyit a megye befizet.

Barti Tihamér ismertette azokat a munkálatokat, amelyeket a PNDL-programból a közeljövőben finanszíroznak. Gyergyóditróban a Petőfi utcát, a 97-es jelzésű községi utat újítják fel 1150 méteres szakaszon, erre a munkálatra most 800 ezer lejt kap a település. Gyimesközéplokon a 235-ös jelzésű községi út esőzésektől megrongálódott 3 kilométeres szakaszából 700 métert újítanak fel 150 ezer lejből.  Csíkrákoson a 124-es községi út mintegy 1000 méteres szakasza újul meg, erre 250 ezer lejt szánnak a PNDL-ből. Székelyvarságon egy 8 kilométeres, nehezen járható útszakaszból 2 kilométert már felújítottak, a most aláírt szerződésnek köszönhetően pedig újabb szakasz lesz járható. Erre a munkálatra 200 ezer lejt kap a község. Nagygalambfalván 100 ezer lejes támogatást kapnak három híd újjáépítésére, valamint 80 méternyi támfalat is építenek ebből a pénzből. Galócáson pedig a 75-ös községi úton járdát javítanak, valamint átereszeket építenek 100 ezer lejből.

A Kissolymost Székelykeresztúrral összekötő 134A jelzésű megyei út modernizálása az egyik legjelentősebb munkálat, amelyet a megyei tanács kivitelez. A több mint 14 millió lej értékű beruházás első lépéseként most 1 millió lejből indulnak el a munkálatok.

– Idén, az év első tanácsülését jelképesen Kissolymoson tartottuk, akkor ígéretet tettünk arra, hogy ezt az utat felújítjuk. A szimbolikus gesztusnak most kézzel fogható eredménye is van. Igyekszünk, hogy a jövőben is minél több kormánypénzt tudjunk helyi fejlesztésekre költeni – jelentette ki Barti Tihamér alelnök.

A szerződések aláírása után a polgármesterek beszámoltak arról, hogy milyen fontos előrelépést jelent a helyiek életében minden újabb szakasz felújítása. Székelyvarság és Galócás esetében a tanulóknak lesz könnyebb eljutni az iskolába. Nagygalambfalván és Gyimesközéplokon az esőzések okozta károk sok háztartást zártak el a világtól, illetve nehezítették meg a helyiek közlekedését. A felújításoknak köszönhetően pedig Ditró és Rákos egy-egy forgalmas utcája lesz járhatóbb.

Csíkszereda, 2014. augusztus 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.