fbpx

Elkezdődött a tevékenység a kórház új, külső egységében

Azokat az igazoltan koronavírussal fertőzött személyeket látják el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újonnan, Csíksomlyón létrehozott külső egységében, akik betegsége nem jár tünetekkel, enyhe tüneteket mutatnak, vagy nem tartoznak a  veszélyeztetett csoportokba. Hargita Megye Tanácsa multifunkcionális központjában május 26-án elkezdődött a tevékenység.

 

Az Egészségügyi Minisztérium 753/2020-as rendelete szerint minden megyében létre lehet hozni olyan elkülönítő- és kezelőegységeket, amelyekben az igazoltan koronavírusos, de a betegség tüneteit nem mutató, annak enyhe tüneteit produkáló, tünetmentessé vált vagy pedig kockázati tényező nélküli személyeket fektetik be. Miután Csík térségében egyre több fertőzést igazoltak, és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Covid-19-es betegeket ellátó osztályain a maximális kapacitást is elérte egy adott pillanatban a beteglétszám, szükségessé vált egy ilyen külső egység létrehozása a csíkszeredai kórház számára is. A kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa felajánlotta erre a célra a tulajdonában lévő, csíksomlyói Multifunkcionális Központot.

Ebben a létesítményben 14 hely áll rendelkezésre. A beutaltak számára biztosított az egészségügyi ellátás, állapotukat egészségügyi asszisztensek és infektológus szakorvos fogja követni, ha valakinél tünetek jelentkeznek, vagy állapota súlyosbodik, akkor visszakerül a kórházba. Az egység megkapta a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségügyi működési engedélyét.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház páciensekre vonatkozó szabályzata a külső egységbe beutaltak számára is érvényes lesz. Az egység élelmezését a kórházi konyha biztosítja.

– A tünetmentes fertőzöttek elkülönítése két szempontól is fontos volt: egyrészt így nem kell a kórházban, a néha súlyos tüneteket is produkáló betegek között elhelyezni azokat, akik tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, másrészt pedig a kórháznak a koronavírusos betegek ellátásra kialakított osztályait is tehermentesítjük – mutatott rá dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

– Az elmúlt napokban azon dolgoztunk, hogy a csíksomlyói multifunkcionális központban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak egy újabb részlege jöjjön létre. Köszönöm a megyei tanács, a kórház és a gyermekvédelmi vezérigazgatóság munkatársainak a közreműködést. Erre azért volt szükség, hogy a tünetmentes fertőzötteknek ne a kórházban kelljen átvészelniük a szükséges periódust, illetve így környezetkímélőbb és költséghatékonyabb az ellátásuk. Az itt elszállásoltak folytatni tudják otthonról végezhető munkájukat, ami a kórházban nem lehetséges, és itt biztosított a kényelmük – nyilatkozta Borboly Csaba, az ingatlant a kórház rendelkezésére bocsátó megyei tanács elnöke.

Május 26-án a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak a Covid-19-es betegek ellátására kijelölt osztályain összesen 63 beteget ápoltak, közülük 55 személy igazoltan fertőzött a koronavírussal. A fertőzöttek között 25 személy tünetmentes. A tünetmentes és a betegség enyhe formáit produkálók elhelyezéséhez még szükség van helyre, az illetékesek újabb helyszínek azonosításán és ezeknek az átalakításán dolgoznak.

Az erről szóló bejelentés megtekinthető ebben a videóban.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.