fbpx

Elkezdték a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház építését

A székelyudvarhelyi Hargita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház építésének elkezdése alkalmából tartottak sajtótájékoztatót a projektet lebonyolító Hargita Megye Tanácsa képviselői január 28-án, szerdán reggel a munkálatok helyszínén, az egykori megyei növényvédelmi közszolgálat kirendeltségének székhelyén. A Regionális Operatív Program 20072013, 4.2-es, A szennyező és használaton kívüli ipartelepek rehabilitációja és új tevékenységekre való előkészítése kiemelt beavatkozási terület keretében leadott Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Harghita Business Center – Vállalkozói inkubátorház elnevezésű projekt általános célja Székelyudvarhely és térségének fenntartható társadalmi-gazdasági fejlesztése, az üzleti környezet javítása az üzleti infrastruktúrába való beruházás révén. Az idei év végére be kell fejezni az inkubátorházat, és működőképes kell, hogy legyen.

– Én hiszek abban, hogy sokkal nagyobb dolog munkahelyet teremteni, mint egy jó munkahelyet találni, és ez a beruházás a munkahelyteremtő embereknek fog segíteni ebben. Mi a lehetőséget adjuk meg erre – jelentette ki Barti Tihamér, a megyei tanács beruházásokért felelős alelnöke.

Incze Csongor, a megyei tanács másik alelnöke elmondta, hogy az udvarhelyszéki ifjúsági szervezetek több alkalommal megfogalmazták egy vállalkozói komplexum létesítésének igényét. Az alelnök hozzátette: fiatalokkal magyarországi szakmai látogatáson vett részt, megtekintve ott működő inkubátorházakat, és úgy látják, a jó tapasztalatokat itthon meg lehet valósítani.

Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere rendkívül fontos napnak nevezte a munkálatindítás dátumát, hiszen Udvarhelyszék, bár lakossága a megye népességének egyharmadát alkotja, a megyei össztermék több mint felét produkálja. A válság sok térségi céget megviselt, ennek hatása a fiatal vállalkozók megsegítésével enyhíthető, mondta. Antal István parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Székelyudvarhely az egyetlen olyan város Romániában és a Kárpát-medencében, ahol a rendszerváltást követően egyetlen üzemcsarnokot sem bontottak le, sőt újak épültek. Hozzátette: van potenciál a térségben, ehhez azonban itthon kell tartani a fiatalokat, és biztosítani kell a felnövekvő generációknak is a megélhetést – ebben segíthet a vállalkozói inkubátorház. Bíró Barna Botond megyei tanácsos szerint a legnagyobb kihívást az inkubátorház működtetése, menedzselése jelenti majd, de segíteni kell a fiatal vállalkozókat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a projekt első szakaszában sikerült méregteleníteni a talajt, azaz sikerült Székelyudvarhelyről eltávolítani egy veszélyforrást, a mérgező anyagnak a Küküllőbe szivárgását, és rátérhettek a második szakasz, az építés kivitelezésre. Az elöljáró a projekt elnevezéséből az innovatív szóra helyezte a hangsúlyt. Mint kifejtette, azt szeretnék, hogy ne csak egy újabb ingatlan vagy iroda legyen az inkubátorház, hanem háttértámogatást nyújtó tevékenységet folytassanak benne.

– Fontos a városvezetés és a szakmai szervezetek véleménye, és arra kérem az érintetteket, hogy mire felépül a létesítmény, szervezzék meg a központ működtetését. Meggyőződésem, hogy jó helyre érkezik nemcsak a pályázatból származó európai uniós pénz, hanem az a mintegy ötmillió lej is, amelyet ezenkívül költ erre a projektre a megyei tanács – jelentette ki a megyeelnök.

Mint arról már beszámoltunk, a munkálatok indítására vonatkozó szerződést idén, január 6-án írta alá Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és a kivitelező cég, a Viaduct Kft. igazgatója, Biedermann András. Az innovatív gazdaságfejlesztési projekt két részben valósul meg. Az első részében az egykori Megyei Növényvédelmi Közszolgálat II. Rákóczi Ferenc utcai székhelyén tehermentesítették a szennyezett ipari területet, feljavították a talajminőséget és lebontották az építményeket, ezt teljes egészében az Európai Unió finanszírozta. A második rész az inkubátorház megépítése és működésbe helyezése, ezt ötven százalékban az EU, ötven százalékban Hargita Megye Tanácsa támogatja, összértéke 4 073 099 lej. Az inkubátorházban 48 irodahelyiség lesz, ezenkívül úgynevezett közös használatú terek, úgymint titkárság, konferencia-, tárgyaló- vagy kiállítóterem.

Csíkszereda, 2015. január 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.