fbpx

Újabb lépés a csíksomlyói multifunkcionális központ diákok általi hasznosítása érdekében

A Bögöz községhez tartozó Székelydobón tartották Hargita Megye Tanácsának soros havi ülését január 28-án.

Elsőként Farkas Mózes, Bögöz község polgármestere köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a községben a közelmúltban elvégzett fejlesztések fontosságát, úgy mint a kaláka program is, hiszen ennek köszönhetően sikerült kicserélni a székelydobói kultúrotthon tetőszerkezetét, illetve a község tanintézményeinek felújítását. Ugyanakkor felhívta a figyelmet további fejlesztések fontosságára, úgy mint a kanalizálás elvégzése, utak felújítása stb.

Jakab Lajos helyi plébános röviden bemutatta a települést, majd örömének adott hangot, amiért pár éve némileg enyhült a fiatalok elvándorlása, jövőt látnak a településen, amiben véleménye szerint szerepe van a megyei tanács által elvégzett fejlesztéseknek is. Mindezért köszönetet mondott, ugyanakkor további odafigyelést kért a megyei elöljárók részéről.

Borboly Csaba jó példának nevezte a községet, hiszen itt összefogásban a közösségi élet megszervezésén dolgoznak, kialakították a falutanácsosi rendszert is, illetve ha kalákát szerveznek, az egész település odaáll és dolgozik. – Azzal a nem titkolt céllal szerveztük itt a tanácsülést, hogy a megyei tanácsos kollégákkal felmérjük, és lehetőségeinkhez mérten támogassuk a kicsiből sokat megvalósító elképzeléseket – emelte ki Borboly Csaba.

A tanácsülés napirendi pontjai között szerepelt a Hargita Megye Tanácsa által 2007-ben felvett 28 millió lejes hitel újratárgyalt értékének elfogadása, aminek köszönhetően mintegy 3,5 millió lejjel csökkent a törlesztendő összeg. A megyei tanács pontosította a közvagyon leltárát, homoródfürdői ingatlanokat tettek át magánvagyonba annak érdekében, hogy együttműködési szerződések által könnyebben tudják hasznosítani, használatba adni önkormányzatoknak, szervezeteknek, egyházaknak. A testület döntött az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségével kötött haszonkölcsönszerződés meghosszabbításáról is, amellyel a felügyelőség használatába adták Csíkszeredában a Borvíz út 2. szám alatti ingatlant a hozzá tartozó felszerelésekkel együtt, amely annak székhelyéül szolgál.

Gyakorló műhelyként, elsősorban a vendéglátóipari szakiskolát végző diákok számára szakképzési lehetőségként szeretnék hasznosítani a csíksomlyói multifunkcionális központot, ezért átadták az illetékes Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság használatába a hozzá tartozó felszerelésekkel együtt.

A tanácsülés végén a nagy számban részt vevő helyi lakosság hozzászólásai hangzottak el, felmerült az iskolai osztályok megszüntetésének veszélye, de szó esett a  földek kiparcellázásának hiányáról, ami miatt sok fiatal inkább külföldön próbál szerencsét. Továbbá azt is nehezményezték a helyiek, hogy a Béta, Dobó és Vágás sík területnek van nyilvánítva, emiatt kevesebb finanszírozást kapnak, mintha hegyvidéki terület volna. A megyei tanács vezetői egyenként megválaszolták a felmerült kérdéseket, és további támogatásukról biztosították a település lakóit.

Kányád problémáiról is egyeztettek

A tanácsülést megelőzően a megyei tanács elnöke Kányádba látogatott, ahol György Sándor polgármesterrel, valamint Benedek Enikő iskolaigazgatóval egyeztetett a 2010-ben elkezdődött tornaszoba megépítésének lehetőségéről, ugyanis nincs tornaterme az iskolának, így nincs ahol megtartsák a tornaórákat, ami főleg télen jelent problémát. Borboly Csaba elmondta, az egyik lehetőség az, hogy kalákában építsék meg, a másik az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) való finanszírozás.

Ünnepség a vágási tölgynél

A vágási tölgy 2013-ban a második helyezést érte az Év Fája Romániában versenyben, ennek megünneplésére örökbefogadási ünnepséget szerveztek január 28-án, ahol a megyei tanács örökbe fogadott egyet a nyolc tölgyfa közül, ugyanakkor vállalta a tölgyek körüli park kialakításának finanszírozását. Az ünnepségen részt vett Borboly Csaba, aki méltatta Gál Barna, a Három Hegy Ifjúsági Egyesület elnökének kezdeményezését, amiért benevezte a fát a versenybe, felhíva a figyelmet a település értékeire. Elmondta, hasonló fiatalokra van szükség megyeszerte, akik a közösség érdekében önzetlenül tevékenykednek.

Csíkszereda, 2015. január 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás