fbpx

Előrelépés az emberi élet védelmének ügyében

– Jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium a medvepopuláció menedzsmentjére vonatkozó akciótervet, s ha tartják a benne vállaltakat, egy éven belül ki kell dolgoznia a minisztériumnak a személyi áldozatok kártérítési rendszerét. Egy fontos előrelépésről van szó, úgy gondolom, hogy a tavalyi és idei erőfeszítéseink meghozták, meghozzák a várt eredmény. A menedzsment terv eredeti verziójában szereplő hároméves határidőnek hat hónapra való csökkentését Hargita Megye Tanácsa kérte (az erre vonatkozó dokumentum itt tanulmányozható), a végső dokumentumban egy év szerepel – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A megyeelnök a témában történt vitákon, sajtónyilatkozatokban számtalanszor felhívta a figyelmét a központi hatóságoknak, hogy a medvetámadások áldozatait is megilleti a kárpótlás, akárcsak az államot (egy medve önvédelemből történő elpusztítása esetén az állam akár 40 000 euró kártérítést is kiszabhat), ez ügyben törvénymódosító javaslatait 2018 márciusában elküldte a romániai szenátus környezetvédelmi bizottsága elnökének.

– Sikerült megértetni a minisztériummal, hogy ez sürgős, hisz már az idei évben öt sérültje van Hargita megyében a medvetámadásoknak, a legutóbbi a hétvégén történt, egy személyt harapott meg a medve, akit a maroshévízi kórházban ápolnak, szerencsére állapota nem súlyos – tájékoztatott a megyeelnök.

A jóváhagyott menedzsment terv számos olyan intézkedést ír elő, amelyek szükségességét Hargita Megye Tanácsa és a vele partnerségben dolgozó vadgazdálkodással és környezetvédelemmel foglalkozó civilszervezetek javasoltak. Ilyen a támogatási rendszer és a Natura 2000-es kompenzációs rendszer, az emberi életet, biztonságot, egészséget veszélyeztető egyedek pontszerű befogása vagy kiemelése, a sürgősségi beavatkozások helyi szintű ellátásához szükséges törvényi háttér kidolgozása, a kárpótlási és támogatási rendszer átláthatóságának és operativitásának biztosítása, valamint a megelőző tevékenységek támogatása.

Csíkszereda, 2018. július 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.