fbpx

Aggódik a lakosság a lakókörnyezete közelében megszaporodott medvék miatt

Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentést kapott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azzal kapcsolatosan, hogy a lakókörnyezet közelében két- és hárombocsos anyamedvék ólálkodnak napi rendszerességgel.

Többen láttak kétbocsos anyamedvét a csíksomlyói sípályán és környékén, továbbá Csíkszereda Csíkszentkirály felőli bejáratánál, az OMV töltőállomás közelében. Az elmúlt napokban a csíkzsögödi Natúr lakóparkban élők jelezték, hogy a házak közelében egy hárombocsos anyamedve ütött tanyát, hetek óta riadalmat okozva az ott élők számára.

„Mi az idén nyáron készülünk a sípálya szomszédságában épült házunkba költözni, de mindennapjainkat a kertben, veteményesben töltjük. Három öt év alatti gyermekünk van, ezért nem kevés aggodalommal tölt el a gondolat, hogy bármikor szembemehetünk a medvékkel. Úgy tűnt, zavartalanul sétálnak a sípályán, nem törődve, hogy eliszkoljanak az ember láttára, ami tudomásom szerint nem természetes viselkedés vad részéről. Igazság szerint nem is merek azóta a gyermekekkel egyedül arra menni. A szomszédok, akik évtizede óta ott élnek, ilyet még nem láttak. Szerintem senki nem számol ezen a környéken ilyesmivel, legyen az turista, sportoló, kiránduló, kutyát sétáltató vagy imádkozó ember, akik mindennaposak a hegyen” – írja megkeresésében a Kissomlyón tanyázó bocsos anyamedvével kapcsolatosan egy aggódó édesanya.

Valószínű ugyanezt a medvét rögzítette a csíksomlyói pünkösdi búcsú alkalmával az egyik zarándok: https://www.facebook.com/vadkarok/posts/1653379094746277

Ugyancsak esti „látványosság” lett az esténként feltűnő 2 bocsos anyamedve az OMV töltőállomás közelében, amelyről a közösségi oldalon több fotó és videó felvétel is napvilágot látott.

„A Natúr lakóparktól alig 200 méterre egy anyamedve három bocsával hetek óta a búzában legelészik. Van valami esély az elköltöztetésére? Félünk, nehogy a parkba bejöjjön, már délután 18 órakor sétálgat” – írja egy ott lakó, aki több fotót is küldött a helyszínről.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a nyilvánosságon keresztül kéri a környezetvédelmi őrséget és az illetékes vadásztársulatot, hogy vegyék komolyan az ott élők aggodalmát és tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a lakókörnyezet közvetlen közelében tanyázó bocsos anyamedvéket szállítsák biztonságos távolságba.

–        Sajnos Romániában az a jellemző, hogy nincs baj, amíg nincs baj, és csak utána hoznak „sürgős” intézkedéseket, ha megtörténik egy nagyobb szerencsétlenség. Tudjuk, hogy a bocsos anyamedvék mennyire kiszámíthatatlanok, és ha veszélyt éreznek, azonnal támadnák. Ne várjuk meg, amíg a túlszaporodott, és a nagyobb egyedek által az erdőből kiszorított példányok kárt tesznek az emberi életben! – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A jelenségről, amely egyre nagyobb méreteket ölt levélben fogja tájékoztatni Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert is a megyeelnök, kérve, hogy minél hamarabb bocsássa ki a vonatkozó rendeletet, illetve egyszerűsítse a beavatkozási eljárás rendszerét.

Borboly Csaba arra kéri a megye lakosait, ha lakókörnyezetükben hasonló esetet észlelnek, vagy van tudomásuk jelezzék az info@borbolycsaba.ro e-mailcímen.

Ugyanakkor arra kéri az ott lakókat, hogy kerüljék a medvék közelségét, ne menjenek a közelükbe egy jól sikerült fotó vagy szelfi kedvéért, mert ezzel saját testi épségüket veszélyeztetik.

–  Aki medvét szeretne látni az ne ezeket a helyeket válassza, hisz több jól kiépített és biztonságos medveles található a megyében, ahol megcsodálhatjuk a medvéket és fotózhatjuk őket biztonságos körülmények között – fűzte hozzá Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Biztonságos medveles: http://medveles.hu/ – Közös kezdeményezésünk: http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/a-vilag-legjobb-medveleseit-hozzak-letre-szekelyfoldon.html

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2018. július 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.