fbpx

Előretolt helyőrség Hargita megye északi részén

A borszéki Reménység sípályán mutatkozott be február 28-án, szombaton Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának négytagú borszéki különítménye, a gyergyói csapat részeként. Ennek alkalmával a gyergyószentmiklósi és a maroshévízi csapatnak átadták azt a két Dacia Dokker típusú gépjárművet, amelyet a megyei tanács vásárolt számukra. Az eseményen jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Barti Tihamér alelnök, Bende Sándor megyei tanácsos, Fekete Örs, a közszolgálat vezetője, valamint Mik József polgármester. Borboly Csaba a hegyimentők szerepét nemcsak a székelyföldi hegyvidéki turizmus biztonságának őrzésében látja, hanem a felnövekvő generációk nevelésében is. Mint beszédében fogalmazott, az itthon maradásban, az „idegyökereztetésben” vállalnak szerepet, különféle programokon keresztül megismertetve a gyerekekkel a vidék szépségeit, mert így erősítik bennük a szülőföldhöz való kötődésüket. Gratulált Mik József polgármesternek, hogy a város szűkös költségvetéséből is vállalta több hegyimentő alkalmazását, valamint a négy új borszéki tag kiképzését (akik épp aznap hajnalban érkeztek haza a kiképzésről; főleg sípályamentésre specializálták őket, hangzott el).

Fekete Örs szerint régi vágyuk teljesült a két új gépjárművel, illetve a négy új minősített hegyimentővel, akiket a gyergyói csapat előretolt helyőrségének nevezett. Barti Tihamér szerint ez az ünnepélyes pillanat is azt mutatja, hogy van fejlesztési potenciál a térségben, hiszen a megyében 1200 kilométernyi felújított ösvény van, 30 sípálya működik. Itt komolyan gondolják a turizmus fejlesztését, és tesznek is érte, hangsúlyozta. Mik József elmondta, a négy borszéki hegyimentő szolgálatba állásával újabb feltétel teljesült ahhoz, hogy Borszék visszaszerezze az országos érdekeltségű fürdőváros címet. Emellett visszaszereznék a balneoklimatikus település minősítést is. Lukács Lehel, a gyergyói hegyimentők vezetője felidézte a borszéki csapat kialakításának történetét az igény megfogalmazásától a megvalósításig. Azt is elárulta, hogy idén egy újabb hegyi menedéket létesítenek a térségben a megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön! nevű programja keretében.

Végezetül Borboly Csaba az autók kulcsa mellett ruházatot és fejlámpákat adott át a hegyimentőknek, majd részt vett a Veteránok versenye című jótékonysági rendezvényen, lesiklott a Reménység pályán. Jelezte a működtetőknek, hogy szívesen látnák ezt a pályát is a megyei tanács által létrehozott Hargita sírégió tagjainak sorában.

Csíkszereda, 2015. február 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.