fbpx

Elsődleges prioritás a zetelaki járda építése

Az egyik legfontosabb beruházás a községben a zetelaki járda megépítése, erről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke és Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere.

A zetelaki járda építését a tavaly márciusban kezdték el, a Hargita Megye Tanácsa által lebonyolított járdaépítési programban. A munkálatokat Borboly Csaba Nagy Attilával és Sándor Barna térségi megyei tanácsossal ellenőrizte múlt év júniusában, már akkor látszott, hogy a kivitelező nem fogja tudni tartani teljes mértékben az eredeti, 2017. szeptember 20-i határidőt, így a község és megyei tanács közös megállapodása alapján 2017. október végéig meghosszabbították a szerződést. A műszaki ellenőrzések viszont arra mutattak rá, hogy a bákói kivitelező silány munkát végzett, és az október végi határidőre sem tudta a vállalt munkálatot befejezni. Ennek következménye volt, hogy idén januárban egy szerencsétlen baleset is bekövetkezett. Márciusban a kivitelező vállalta, hogy kijavítja a jelzett hibákat és befejezi a munkálatokat, így a tervezett szerződésbontás elmaradt. A bákói kivitelező májusban, pár napos késéssel ugyan, de leszállította a hiányzó beton fedőelemeket, viszont Hargita Megye Tanácsa munkatársai június 9-én megállapították, hogy a járdaelemek nem tartalmazzák az előírás szerinti vasazatot, és balesetveszélyesek, így Hargita Megye Tanácsa a szerződésbontás mellett döntött.

Újabb szerződés megkötése csak közbeszerzési eljárás után lehetséges, a gyorsítása érdekében Hargita Megye Tanácsa munkatársai két külön közbeszerzési folyamatot indítottak el a mai nappal kezdődően. Az első közbeszerzési eljárás a fedő betonelemek beszerzésére vonatkozik, a második eljárás pedig az építési hibák kijavítására, valamint a munkálatok befejezésére. Utóbbi kiírására augusztusban kerül sor a tervező által végzett ellenőrzési és kivitelezési előírások szerint, így várhatóan kora ősszel már folytatni lehet a munkálatokat.

– Mindig ragaszkodtam ahhoz, hogy inkább helyi cégekkel építkezzünk, sajnos ez esetben is az egyetlen jelentkező egy bákói cég volt, akit nyilvánvalóan nem érdekel az, hogy mit mondanak majd a zetelaki emberek róla, s egyáltalán nem törekedett a minőségi munkára. A jelenlegi jogi környezetben nehéz felbontani egy közpénzből finanszírozott szerződést, de most már megtettük. Elsődlegesen az a célunk, hogy a járda megépüljön, és Zetelaka lakói biztonságban tudjanak közlekedni. Ezzel párhuzamosan alaposan megvizsgáljuk a cég által küldött műszaki és pénzügyi jelentések, valamint a szerződésben és közbeszerzési dokumentációban előírtakat, s ennek megfelelően kötbér vagy büntetés fizetésére kötelezzük – tájékoztatott Borboly Csaba az eset kapcsán.

– Az a tény, hogy a kivitelező ilyen aljas trükkel próbált meg átverni, az minden képzeletet felülmúl. A többszöri haladékot kérő és kapó kivitelező DASRICOM Kft. a télen kellett volna megöntse a hiányzó beton fedőelemeket, amit végre májusra sikerült is neki. De kiderült, hogy azokban egy szál vas sincs, holott a terv szerint a fedőelemeknek komoly vasazása kell legyen, amely elbírja akár a több tíz tonnás teherautók súlyát is. Még nem ismerem pontosan a jogi lehetőségeket, ha a sérült személy beleegyezik, akkor valószínűleg bepereljük a kivitelezőt kártérítésért, de ezenkívül azért is, hogy elvegyük a kedvét az ilyen jellegű viselkedéstől az ehhez hasonló szélhámosoknak, hisz a napokban egy újabb sajnálatos baleset történt. Jelen pillanatban a megyei tanács munkatársaival gőzerővel azon dolgozunk, hogy mihamarább elkészüljön a terv aktualizálása, és megtörténjen a közbeszerzés. Addig is kérjük a járókelőket, hogy közlekedjenek óvatosan – nyilatkozta Nagy Attila polgármester.

Csíkszereda, 2018. július 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.