fbpx

Erdőgazdálkodási javaslatcsomagot dolgoznak ki az Európai Bizottságnak

A franciaországi Limoges városban találkoztak a Robinwood Plus projekt partnerei

A helyi fából való való építkezést támogatja Hargita Megye Tanácsa, és a megye gazdasági stratégiájában kiemelt szerepet szán a faiparnak – mondta Borboly Csaba megyeelnök a Robinwood Plus európai uniós projekt keretében március 26–27-én a franciaországi Limoges-ban megrendezett konferencia keddi megnyitóján, amelyen egy Európai Bizottságnak szóló javaslatcsomagot dolgoztak ki a résztvevők.

A hatékony erdőgazdálkodásról, a fafeldolgozásról és kapcsolódó területekről szóló Robinwood Plus európai uniós projekt utolsó évéhez érkezett. Romániai partner Hargita Megye Tanácsa, részt vesz még Liguria régió (Olaszország, projektvezető), továbbá Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország) Kainuu Regionális Tanácsával (Finnország) és Calabria régióval (Olaszország) együtt. A Robinwood Plus alprojektjeit már lebonyolították, e nemzetközi pályázatok eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jutott támogatáshoz: Gyergyócsomafalva, Gyergyóremete, Madéfalva, Oroszhegy, Szentegyháza.

A partnerek a tapasztalatok, tanulságok összefoglalásaként javaslatokat fogalmaznak meg az Európai Bizottságnak az erdőgazdálkodás, fafeldolgozás, erdei turizmus, biodiverzitás, biomassza felhasználása és környezeti nevelés témakörében. E javaslatokat és irányelveket a március 26–27. között rendezett nemzetközi konferencián dolgozták ki, vitatták meg a franciaországi Limoges-ban, Limousin tartomány fővárosában. A jelentés júniusig ölt végleges formát, amikor is Brüsszelben bemutatják a Bizottságnak.

A konferencia keddi megnyitóján részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Elmondta, hogy a megyei tanács bátorítja a helyi fából való építkezést, modern, energiatakarékos, ugyanakkor hagyományos módszerekkel készülő házak építését, ez vonatkozik a középületekre is. Helyi alapanyagok felhasználásával a szociális problémákon is lehet segíteni, hangsúlyozta a megyeelnök, ezért szerinte a szakoktatásban a faipar felé kell irányítani a fiatalokat.

 Hargita megye számára tavaly új gazdasági stratégiát dolgoztunk ki, amelynek fő pillérei a turizmus, az erdőgazdálkodás, a helyi jó minőségű élelmiszerek előállítása és a megújuló energia. A Robinwood Plus projekt mindegyik téren segít bennünket – mondta Borboly Csaba. 

A kerekasztal-beszélgetéseken Hargita megyéből részt vett Miklóssy Ildikó projektmenedzser, Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának vezetője, Becze István megyei tanácsos, valamint Bajkó Tibor a gyergyói ARBOR Vállalkozók Szövetsége részéről. Miklóssy Ildikó hozzászólásában megemlítette Hargita megye gazdaságfejlesztési stratégiáját, amelyben kiemelt szerepet kap a fából való építkezés támogatása, például önkormányzatok közbeszerzéseinél előnyben részesülnek a helyi faanyag felhasználásával készülő épületek. A stratégia megvalósítása során Hargita megyében létrehozzák térségenként, majd átfogóbb, megyei szinten is a faipari vállalkozók egyesületét, és erősítik az erdőtulajdonosok, faipari vállalkozók, valamint önkormányzatok közti kommunikációt, utóbbi célra, a személyes találkozók szervezésén kívül, online felületet is létrehoznak, katalógust állítanak össze, és támogatják a faipari szakoktatást.

Becze István a Hargita megyei Natura2000-es területek körüli problémákra mutatott rá, és javasolta, hogy kártérítést kapjanak azok a területtulajdonosok, akiknek hátrányuk származik abból, hogy területüket e természetvédelmi kategóriába sorolták be. Fontosnak nevezte a területtulajdonosok támogatását biomassza gyártásában, valamint pozitív diszkriminációt szorgalmazott a közbirtokosságok esetében.

Bajkó Tibor javasolta, hogy a helyi fafeldolgozók egy kvótarendszer alapján jussanak hozzá a késztermék előállításához szükséges fenyőrönkhöz, piaci áron; szüntessék be az EU-n kívüli országokba történő rönkexportot; az EU-n kívüli országokba történő fűrészáruexportot csökkentsék 50 százalékkal; alakítsanak ki olyan jogi szabályozást, melynek értelmében, ha egy kereskedelmi társaság feldolgozatlan fenyőrönköt szállít el egy adott megyéből vagy térségből – amivel nem munkahelyeket teremt, hanem hozzájárul ezek számának csökkenéséhez –, kötelezően fizessen be 20-25%-ot egy létrehozandó helyi vagy országos erdővédelmi alapba, a rönk kereskedelmi árának függvényében.

A Robinwood Plus projekt fő célja az erdők sokoldalú szerepének növelése a gazdasági fejlődésben, a környezetvédelemben és az életminőség javításában a vidéki területeken. Hivatalosan 2010 januárjában indult, teljes időtartama 48 hónap, 2013 decemberében ér véget. Összköltségvetése 3 063 463,56 euró, ezt részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatta, részben pedig a partnerek. A Robinwood Plus résztvevői tapasztalatcsere révén szeretnék kiegyenlíteni a partner régiók közti fejlettségi szintkülönbségeket.

Limoges, 2013. március 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.