fbpx

Az Európai Unió minőségrendszert meghatározó oltalmak

A földrajzi jelzések segítségével a fogyasztók könnyebben azonosítani tudják azokat a termékeket, amelyek jó minőségűek és amelyekben megbízhatnak, a termelők pedig hatékonyabban értékesíthetik termékeiket.

Különbségek vannak mindazonáltal a három jelölés között főként a tekintetben, hogy az alapanyagok mely hányada származik az adott régióból, illetve hogy a termék előállításának milyen mértékben kell az adott régióban történnie.

 1. Mely az a három jelölés, amelyet az Európai Unió meghatározott?

 Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (DOP)

Valamely régiónak, meghatározott földrajzi helynek, vagy – kivételes esetben – országnak az olyan mezőgazdasági termék vagy élelmiszer leírására használatos elnevezése, amely:

– egy régióból, meghatározott földrajzi helyről vagy országból származik.

– minősége vagy jellemzői alapvetően vagy kizárólag egy adott földrajzi környezetnek és az ahhoz kapcsolódó természeti és emberi tényezőknek köszönhető.

– a termelése, feldolgozása és előállítása az adott földrajzi területen történik.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzések (IGP)

Valamely régiónak, meghatározott helynek, vagy – kivételes esetben – országnak az olyan mezőgazdasági termék vagy élelmiszer leírására használatos elnevezése, amely:

– egy régióból, meghatározott földrajzi helyről vagy országból származik

– különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője ennek a földrajzi eredetnek tulajdonítható, és

– a termelése és/vagy feldolgozása és/vagy előállítása meghatározott földrajzi területen történik.

Hagyományos különleges termék (STG)

Valamely régiónak, meghatározott helynek, vagy – kivételes esetben – országnak az olyan mezőgazdasági termék vagy élelmiszer leírására használatos elnevezése, amely:

 • olyan gyártási, feldolgozási vagy összetételi eljárás eredményeként jön létre, amely megfelel a hagyományos gyakorlatnak,
 • a hagyományos módon használt alapanyagokból vagy összetevőkből készül, receptúra szerint.
 1. Milyen előnyei vannak az oltalmaknak?

 • Valamennyi EU-tagállamban érvényes
 • Óvja a szellemitulajdon-jogokat
 • Oltalmat biztosít konkurens megjelölésekkel szemben
 • Minőséget és megbízhatóságot garantál nemzetközi szinten
 • A óvja a terméket a hamisítás és a csalás ellen
 • Bizalmat jelent a termékkel szemben a vásárló részéről, így több termék kerül eladásra
 • Új piacot nyit külföldön
 • Piacképes formában kerül forgalomba a termék
 1. Ki végzi el a védjegy levédését?

Minden EU országban, van egy erre szakosodott cég, akik a védjegy kezelésével vannak megbízva. Romániában a CERTIND szervezet van jelen és ők minden egyes folyamatot végig visznek, ami a védjegy igényléssel kapcsolatos:

 1. Milyen lépései vannak az oltalom igénylésnek?

A www.certind.ro weboldalra fellépve az első lépésként egy árajánlatot (solicită oferta) kell kérni. Ennek mentén tudják beazonosítani a védjegyet igénylő cég mit szeretne, melyik védjegyet és így történik az első kapcsolat felvétel is. (lásd 1. ábra)

A következő lépésben ki kell választani, hogy milyen védjegyről szeretnénk árajánlatot kérni. Esetünkben a Produse Alimentare (élelmiszer termék) kell kiválasztani. (Lásd 2. ábra)

A weboldalon ki kell választani, hogy melyik védjegyet szeretnénk igényelni a termékünkre vagy termékeinkre. (DOP, IGP, STG). A cég általános adataival ki kell tölteni azokat a részeket, amelyek csillaggal vannak megjelölve.

Az utolsó lépésként pedig a kitöltött információkkal el kell küldeni az árajánlatt kérőt. A legrövidebb időn belül pedig a CERTIND munkatársa felveszi az igénylővel a kapcsolatot. Kapcsolatfelvétel és árajánlat kérés: http://www.certind.ro/

 1. Kihez fordulhatók segítségért?

Bármilyen segítség és információ esetén, ami felmerül a védjegy igénylésével kapcsolatosan Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségéhez lehet fordulni bizalommal. A következő elérhetőségeken:

Székhely: Csíkszereda, Szabadság tér 5 szám, 401-es iroda.

e-mail: office@adehar.ro

Tel: 0266-207784

Ha úgy látja akkor mi felvesszük a kapcsolatot a CERTIND alkalmazottjával és segítünk az elindulásban!

 1. Milyen költségei vannak a védjegy igénylésének?

Minden termék védjegy igénylésének függően, milyen dokumentáció szükséges összeállítson a CERTIND cég, egy saját árlistával dolgoznak. Ezért szükséges minden esetben előbb egy árajánlatot kérni a vállalkozástól. Itt majd felveszi önökkel a kapcsolatot egy CERTIND munkatárs és a bekért információk alapján tudja meghatározni, hogy milyen költségei lesznek a védjegy igénylésnek.

 1. Vannak már Romániában oltalom alatt álló termékek?

Igen, jelenleg országos szinten 7 termék rendelkezik védjeggyel. Ilyen például a Szebeni Szalámi (Salam Sibiu), amely az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (IGP) kapta meg vagy a Ibănesti Telemea (Telemea de Ibănești), amely az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (DOP) szerezte meg.  

 1. Kik igényelhetnek védjegyet?

Minden természetes és jogi személyiséggel rendelkező vállalkozás, egyesület, szövetkezet és intézmény számára biztosított a védjegy levédésének lehetősége.

 1. Milyen feltételek vannak?

Minden egyes védjegy típusnak sajátos feltételei vannak, amely kizáró jellegűek. Ezeket a legelső pontban már leírásra kerültek.

 1. Milyen termékek kaphatják meg a védjegyet?

Minden élelmiszer termék mint például:

-Feldolgozott vagy feldolgozatlan állati eredetű termékek (például: tej, tejtermékek, sajt, hús, húskészítmények, tojás stb. ),

-Feldolgozott vagy feldolgozatlan növényi eredetű termékek (például: dzsemek, szirupok, teák, alma, áfonya, paradicsom, burgonya, gomba stb. )

– Alkoholos termékek (pálinka, borok stb.)

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.